Salariaţii ar putea beneficia de o vacanţă de Anul Nou, în perioada 31 decembrie-2 ianuarie
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Salariaţii ar putea beneficia de o vacanţă de Anul Nou, în perioada 31 decembrie-2 ianuarie

Salariaţii ar putea beneficia de o vacanţă de Anul Nou, în perioada 31 decembrie-2 ianuarie. Zilele libere ar putea să fie incluse în Codul Muncii la propunerea Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor. De asemenea, sindicatele propun completarea Codului Muncii cu încă o zi liberă, 1 iunie, când este marcată Ziua internaţională a ocrotirii copilului.

Potrivit CNSM, vacanţa de Anul Nou le va permite salariaţilor să dedice mai mult timp familiei, sănătăţii, îndeletnicirilor preferate, ceea ce le va îmbunătăţi sănătatea, le va ridica moralul, le va ajuta să abordeze ulterior mai energic şi mai eficient sarcinile profesionale.

Cât priveşte Ziua internaţională a ocrotirii copilului (1 iunie), încă în 2016, deputaţii au decis să o includă în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare şi zilele de odihnă în Republica Moldova, dar aşa şi nu a fost completat Codul Muncii cu această dată.

Alte modificări propuse de sindicate se referă la procedura de concediere în cazul reducerii statelor de personal. Solicitat de IPN, şeful Departamentului juridic al CNSM, Eugeniu Covrig, a declarat că propunerea ţine de extinderea, de la două la trei luni, a termenului de preavizare despre concediere a persoanelor care se apropie de vârsta de pensionare sau a persoanelor cu dizabilităţi. Extinderea termenului le-ar acorda acestor persoane mai mult timp ca să-şi găsească un nou loc de muncă.

Alte propuneri se referă la obligativitatea angajatorului să formuleze în scris refuzul argumentat de a accepta o persoană la muncă. Or, astăzi legislaţia prevede că refuzul în scris este prezentat doar gravidelor şi celor femeilor cu copii mici. Eugeniu Covrig susţine că este dreptul oricărei persoane să cunoască de ce nu a fost acceptat la un loc de muncă.

Propunerile Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor au fost expediate pentru examinare Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.
Similare
RECOMANDĂRI