S-a stins din viaţă operatorul de cinema Vlad Ciurea
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

S-a stins din viaţă operatorul de cinema Vlad Ciurea

Regizorul şi operatorul de cinema Vlad Ciurea, profesor, Maestru Emerit al Artei, laureat al Premiului Naţional, s-a stins ieri din viaţă la vârsta de 80 de ani, informează MOLDPRES.

Anunţul a fost făcut public pe reţelele de socializare de către scriitorul şi cineastul Mihai Ştefan Poiată. "De azi – fără Vlad Ciurea..., operator de film care a colaborat cu cei mai valoroşi regizori de la „Moldova-Film”: Emil Loteanu, Valeriu Gagiu, Vasile Pascaru... Profesor universitar care a dădăcit şi instruit câteva promoţii de tineri operatori, împărtăşindu-le secretele meseriei şi ale bărbăţiei, preşedinte al Uniunii Cineaştilor, respectat de colegi şi apreciat de toţi cei care l-au cunoscut. Omul şi artistul care a avut înţelepciunea să vorbească puţin şi să facă mult... De azi Vlad Ciurea ne va vedea şi ne va filma de sus… Adio, Vlad!", a scris Mihai Poiată.

Vlad Ciurea s-a născut la 20 ianuarie 1941 la Chişinău. În anii 1961-1964, şi-a făcut studiile la Facultatea de Operatori a Institutului de Unional de Cinematografie (VGIK) din Moscova. A activat în calitate de operator la Studioul ”Kazah-film” (1964-1965). În perioada 1966-1998, a fost operator de lumini, apoi asistent de imagine la Studioul „Moldova-Film”. În 1998, a fost operator de imagine la Studioul Televiziunii ”Catalan”. A colaborat şi cu Televiziunea Naţională.

A fost profesor la Academia Internaţională de Film, apoi la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău. A colaborat cu regizorii: Emil Loteanu, Vasile Pascaru, Alexandru Conunov, Valeriu Gagiu, Gheorghe Vodă, ş.a.

A semnat imaginea unor filme: ” Trece lebăda pe ape”(1982), ”Prietenie bărbătească” (1983), ”La mine – ca la nimeni” (1983), ”Viaţa şi nemurirea lui Serghei Lazo” (1985), ”Pichetul liniştii” (1985), ”Acţiune civilă” (1988), ”Codrii” (1991), ”Jana”(2004) etc. Membru al Uniunii Cineaştilor din Moldova. În 1991, a fost ales preşedinte al Uniunii Cineaştilor din Moldova.

În 1979, lui Vlad Ciurea i s-a conferit titlul onorific ”Maestru al Artei din RSSM”. În 1981, a fost distins cu Premiul Naţional.

Similare
RECOMANDĂRI