SOCIAL

Rusaliile, una dintre cele mai vechi sărbători creştine

Duminica Mare sau Rusaliile este una dintre cele mai vechi sărbători creştine, împreună cu cea a Paştilor, fiind prăznuită încă din vremea sfinţilor apostoli. Până către sfârşitul secolului al IV-lea şi începutul secolului al V-lea, Cincizecimea era o dublă sărbătoare: a Înălţării Domnului şi a Pogorârii Sfântului Duh. Ulterior, sărbătoarea a fost separată, Cincizecimea rămânând numai ca Pogorâre a Duhului Sfânt.

În unele zone, în sâmbăta Rusaliilor se împart oale împodobite cu flori şi cu un colac deasupra, pentru pomenirea morţilor. În duminica Rusaliilor, se dăruiesc farfurii frumos decorate pentru cei vii. Sunt şi regiuni unde oamenii îşi împodobesc casele şi gospodăriile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga răul şi bolile.

Conform Bisericii Ortodoxe, sărbătoarea Rusaliilor reprezintă ziua de naştere a Bisericii creştine, întrucât în această zi a luat fiinţă în chip văzut această instituţie divino-umană, întemeiată în chip nevăzut, odată cu jertfa Mântuitorului pe cruce.

Despre semnificaţia acestei zile în calendarul creştin ortodox, dar şi despre evenimentele culturale din această zi, s-a discutat în cadrul emisiunii Obiectiv Comun.

Emisiunea integrală o puteţi vedea aici: https://www.facebook.com/TVRMoldova/videos/469675537169894/