SOCIAL

Românii din suburbia Roşa a oraşului Cernăuţi, din Ucraina au sărbătorit hramul localităţii

Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil din suburbia Roşa a oraşului Cernăuţi, din Ucraina, a devenit un simbol al limbii şi culturii româneşti. Deşi influenţa limbii ucrainene în regiune este tot mai puternică, în lăcaşul sfânt slujbele se desfăşoară doar în limba română. Ieri, în Roşa, a fost mare sărbătoare. Enoriaşii au marcat 120 de ani de la înfiinţarea bisericii.

GALINA TIMCU, localnică,  Roşa, Cernăuţi: „Unde n-aş fi în lume, când mă întorc aici simt o atmosferă deosebită. Este biserica noastră, biserica părinţilor şi a bunicilor. Aici am fost cununaţi, botezaţi. ”

Biserica a fost sfinţită în 1900 după o trudă de 30 de ani. Ea poartă hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil.

 IULIAN CERCHEZ, cantor, Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril: „Sunt cantor bisericesc la Roşa deja de 24 de ani. Slujbele se fac în limba română şi mai departe are să fie aşa. Cât de putini nu am rămâne, limba noastră română nu o să se usuce. Este un izvor care va curge veşnic.”

IOAN BLAGA, paroh, Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril: „Să vedem aceste lucruri ale strămoşilor, a moşilor noştri care s-au stăruit şi au zidit această biserică. Este o biserică foarte frumoasă, foarte împodobită. Ne stăruim şi noi s-o împodobim, s-o înfrumuseţăm, pentru că ea este locul unde noi venim şi ne hrănim duhovniceşte.”

Vremea şi-a pus amprenta pe clădirea biserici. La 120 de la sfinţire, localnicii au făcut donaţii şi acum au loc lucrări de restaurare a edificiului.

STELA ACOSTACHIOAIE, localnică, Roşa, Cernăuţi: „Ne stăruim să cinstim limba noastră, poporul nostru românesc, credinţa. Dumnezeu să aibă grijă de toţi românii. ”

Tot în Roşa este şi cea mai veche şcoală românească din Cernăuţi. Anul aceasta a împlinit 200 de ani de la înfiinţare.