SOCIAL

Românii din Cernăuţi au avut parte de o zi marcată de emoţiile reîntâlnirii cu Istoria Bucovinei

Românii din Cernăuţi au avut parte de o zi marcată de emoţiile reîntâlnirii cu Istoria Bucovinei, scrisă cu slove dar şi imagini impresionante. La Palatul Naţional al Românilor din Cernăuţi au fost lansate două cărţi: Cernăuţi, obiecte pierdute şi Ştefan cel Mare din poveştile Tatei. Autorii au redat file de istorie dar şi informaţii inedite despre personalităţile marcante ale Bucovinei.

În cartea "Cernăuţi. Obiecte pierdute", prorectorul Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava a reunit cele mai importante evenimente ale oraşului, inspirate dintr-o revistă emblematică a timpului.

MIRCEA DIACONU, prorector Universitatea "Ştefan cel Mare", Suceava": „Conţine text şi imagine despre Cernăuţii eterni, Cernăuţii din 1923-1926, primii ani după unirea cu România. Textele sunt din Glasul Bucovinei care vorbesc despre viaţa de zi şi de noapte a Cernăuţilor. "

DRAGOŞ OLARU, arhivist, Cernăuţi: „Cartea ne redă o viaţă care a fost cândva, a unor oameni demult dispăruţi. Însă ea este palpabilă, vie. Oricare cititor al acestei minunate cărţi o să-şi găsească partea lui din viaţa sa personală şi mai ales din viaţ buneilor şi strănuienilor noştri."

Autorul cărţii "Ştefan cel Mare din poveştile tatei" şi-a dedicat lucrarea evenimentelor petrecute, anul acesta, la Mănăstirea Putna. Iar alegerea datei de lansare nu a fost deloc întâmplătoare.

MARIA TOACĂ, publicist: „E deosebită această zi, dacă ne gândim că la 12 noiembrie 1997, preşedintele de atunci a României a semnat decretul privind deschiderea consulatului general al României la Cernăuţi. "

ALEXANDRINA CERNOV, director, Editura "Alexandru cel Bun", Cernăuţi: „Este o carte care a adunat impresiile şi evenimentele care s-au petrecut anul acesta la Putna, la hramul Mănăstriii Putna din 2 iulie, şi la serbarea de la Putna, 150 de ani."

În cadrul evenimentului cultural, Consulatul General al României la Cernăuţi a oferit o donaţie impresionantă Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina.

IRINA LOREDANA STĂNCULESCU, consulul general al României la Cernăuţi: „Mă bucur, ca în această zi, din partea Camerei Notarilor Pblici Bucureşti, să aducem un cadou atât de important, Societăţii pentru Cultură şi Literatură Română în Bucovina. Această tehnică IT, necesară pentru desfăşurarea activităţii."

Sărbătoarea de la Cernăuţi s-a încheiat cu un spectacol de romanţe, interpretate de artişti consacraţi din nordul Bucovinei.