SOCIAL

Republica Moldova va implementa Agenda de Dezvoltare Durabilă 2030

Implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă în agricultură şi alimentaţie va fi monitorizată în baza unor indicatori recunoscuţi la nivel global. Metodele de adaptare a acestora de către Republica Moldova sunt dezbătute în cadrul unui atelier de lucru al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură.

În 2015, alături de alte state membre ONU, Republica Moldova şi-a luat angajamentul de a implementa Agenda de Dezvoltare Durabilă 2030. Lipsa unor indicatori de monitorizare, recunoscuţi la nivel global, tergiversează însă atingerea obiectivelor, în special însectorul agricol şi alimentar.

Pentru facilita acest proces, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, FAO a organizat un atelier de lucru pentru actorii implicaţi -  Ministerul Agriculturii, responsabil de indentificarea ţintelor şi ajustarea politicilor şi Biroul Naţional de Statistică, care trebuie să furnizeze Guvernului un set de date statistice pentru monitorizarea progreselor.

Timp de trei zile, experţii internaţionali FAO vor prezenta cele mai noi metodologii internaţionale de monitorizare a indicatorilor de dezvoltare durabilă.

După aceste instruiri vor fi evaluate informaţiile statistice disponibile şi vor fi elaborate metadatele naţionale pentru indicatorii ODD, în strictă conformitate cu standardele internaţionale. În cadrul atelierului a fost prezentat şi un raport, privind ODD-urile conexe alimentaţiei şi agriculturii, care va sta la baza unui plan de acţiuni, parte a Strategiei privind Agricultură şi Dezvoltare Rurală (2014-2020).