SOCIAL

Republica Moldova, note mici la testul PISA

Educaţia trebuie să fie o prioritate în orice regim politic iar rezultatele la învăţătură se văd în toate sectoarele de activitate. Programului Internaţional de Evaluare a Elevilor măsoară, o dată la 3 ani, competenţele şcolarilor cu vârsta de 15 ani. Datele ultimului test PISA – 2018 arată că rezultatele obţinute de elevii din Republica Moldova sunt îngrijorătoare chiar dacă se remarcă o mică creştere faţă de acum trei ani. Cifrele sunt sub media ţărilor care fac parte din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

Testul PISA evaluează competenţele elevilor la citire, lectură, matematică şi ştiinţe. Testele sunt concepute pentru a măsura abilităţile şcolarilor de a pune în practică ce au învăţat. Conform rezultatelor PISA 2018,

Republica Moldova a obţinut un scor de 424 de puncte la citire, cu 8 puncte mai mult faţă de testarea din 2015. La matematică, s-a înregistrat o creştere nesemnificativă de doar un punct, de la 420 la 421, iar la ştiinţe s-a menţinut cifra de 428 de puncte. Punctajul mediu înregistrat de elevii basarabeni este mult mai mic decât punctajul mediu al ţărilor care fac parte din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, cu circa 60 de puncte.

„Toate ţările care se află cu un punctaj mai jos decât punctajul mediu OECD, au ca scop să ajungă la acea medie, cel puţin. Noi am reuşit constant să micşorăm diferenţa între mediile ţării noastre şi media ţărilor OECD. La fiecare dintre domeniile: citire, matematică, ştiinţă”,  a declarat ANATOLIE TOPALĂ, secretar general, în cadrul Ministerului Educaţiei

Rezultatele obţinute de Republica Moldova în 2018 sunt similare cu cele înregistrate de România, Bulgaria, Muntenegru, Chile sau Uruguay. Datele sunt îngrijorătoare, deoarece jumătate dintre elevi nu ating nivelul minim de competenţă la matematică, iar 43% la citire şi ştiinţe. Cea mai complicată situaţie este în mediul rural, din cauza lipsei de cadre didactice.

Profesorii spun că autorităţile ar trebui să investească mai mult în Educaţie dar şi să mărească salariile profesorilor pentru ca aceştia să-şi dorească să vină în sistem.

„Per ansamblu, probabil şi curicula şcolară necesită îmbunătăţiri”, a spus VITALIE SOCHIRCĂ, doctor în Ştiinţe

La testele PISA 2018 au participat peste şase sute de mii de elevi din 79 de ţări sau regiuni economice. În Republica Moldova, circa 5300 de elevi din 236 de instituţii de învăţământ au fost testaţi la citire, matematică şi ştiinţe.