Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Republica Moldova începe implementarea programului privind sănătatea sexuală şi reproductivă

Statisticile sunt îngrijorătoare şi arată că doar o treime dintre femeile din Republica Moldova folosesc metode moderne de contracepţie. Din acest motiv, autorităţile au dat startul unui nou program naţional privind sănătatea şi drepturile sexuale şi reproductive. Specialiştii vor să îmbunătăţească accesul şi calitatea serviciilor medicale. Experţii din Republica Moldova s-au reunit astăzi la Chişinău pentru a stabili cum pot pune în practică noile prevederi.

Prin noul program naţional privind sănătatea şi drepturile sexuale şi reproductive, autorităţile îşi propun ca în patru ani, cetăţenii să fie mai informaţi şi să aibă acces la servicii de calitate.O atenţie sporită vor acorda persoanelor cu dizabilităţi. Ludmila Ichim aşteaptă şi fapte, nu doar vorbe. Femeia spune că a avut şansa să cunoască un medic bun, dar o îngrozeşte istoriile aflate de la alte femei cu nevoi speciale.

Ludmila spune că accesul la specialişti este o mare problemă. Nici cabinetele medicilor nu sunt dotate cu echipamente pentru persoanele cu dizabilităţi.

Medicii văd şi alte dedesupturi când vine vorba de abordarea acestei probleme.

Pentru implementarea programului, autorităţile au alocat un buget de peste 45 de milioane de lei. Partenerii externi privesc cu încredere adoptarea acestui proiect.
 
Responsabilii de proiect îşi propun ca în fiecare localitate să fie cel puţin un specialist care să ajute oamenii în planificare familială, să dea informaţii despre avortul în condiţii de siguranţă, diagnosticul şi tratarea infertilităţii, dar şi alte servicii ce ţin de sănătatea sexuală şi reproductivă.
Similare
RECOMANDĂRI