Relaţiile dintre proprietarii de apartamente vor fi reglementate de o nouă lege 
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Relaţiile dintre proprietarii de apartamente vor fi reglementate de o nouă lege 

Întreţinerea bunurilor aflate în proprietatea comună a locatarilor va fi reglementată de o nouă Lege a condominiului, proiectul căreia a fost aprobat de Guvern, transmite IPN.

Legea prevede instituirea Fondului de reparaţie şi dezvoltare din condominiu, precum şi stabilirea contribuţiei financiare a proprietarilor la constituirea acestui fond. Proiectul se referă atât la proprietarii de apartamente, cât şi la proprietarii de încăperi izolate din clădirile multietajate.

De asemenea, este prevăzut mecanismul de atribuire şi de înregistrare a cotelor-părţi din proprietatea comună, precum şi de înregistrare a acestora în Registrul bunurilor imobile. În cazul noilor construcţii, condominiul va fi creat imediat după obţinerea autorizaţiei de construcţie şi va fi înregistrat ca bun viitor. Cumpărătorii de apartamente vor dobândi automat o cotă-parte în toate bunurile comune ale condominiului. Acest drept îi va proteja de vânzările repetate ale bunurilor din fondul locativ.

Sunt prevăzute două modalităţii de administrare a bunurilor comune: de către proprietari nemijlocit sau de către Asociaţia proprietarilor din condominiu.

Condominiu reprezintă totalitatea de bunuri imobile, formată dintr-un teren şi una sau mai multe clădiri, care aparţin mai multor persoane şi sunt administrate în comun. Părţi comune din condominiu se consideră terenul pe care este amplasată clădirea, coridoarele, scările, ascensorul, spaţiul destinat pentru agrement, terenul de joacă pentru copii, curţile, grădinile, precum şi locurile de parcare.

Similare
RECOMANDĂRI