Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Reguli noi pentru şoferii începători: Permisul auto s-ar putea obţine doar după o perioadă de probă

Şoferii ar putea obţine permisul de conducere doar după ce vor trece o perioadă de probă. Ideea menită să asigure securitatea în trafic şi să disciplineze şoferii începători aparţine Agenţiei Servicii Publice. Se lucrează la un studiu iar initiatorii noilor reglementari propun necesitatea conducerii asistate şi reînnoirea anuală a permiselor. Propiectul urmează să fie prezentat Guvernului şi Parlamentului.

Perioda de probă pentru şoferii începători va fi de cel puţin un an. În acest timp, conducători auto vor fi monitorizaţi în trafic. În funcţie de rezultate, se va decide prelungirea perioadei de probă ori anularea permisului şi revenirea la statutul de elev la şcoala auto. Responsabilii de la Agenţia Servicii Publice sustin că modificările legislative sunt necesare pentru a reduce numărul accidentelor rutiere provocate de şoferii începători.

Într-adevăr, în Statele Unite există o asemenea practică. Lucru confirmat şi de o tânără din Republica Moldova, stabilită în SUA de 4 ani. Ea spune că americanii urcă la volan de la 16 ani şi trebuie să parcurgă trei etape. În stadiul de începători, şoferii trebuie să fie însoţiţi în permanenţă, iar la final sunt obligaţi să treacă un examen. Abia după aceea ei obţin un permis auto cu drepturi depline.

Elevii şcolilor auto dar şi şoferii începători salută modificările propuse de Agenţia Servicii Publice.

În Republica Moldova, vârsta minimă pentru obţinerea permisului de conducere, categoria B, este 18 de ani. De la începutul anului 2019, au obtinut permisul de conducere peste 25 de mii de cetateni.
Similare
RECOMANDĂRI