SOCIAL

Reguli de siguranţă în vacanţă

post-img

Părinţii sunt îndemnaţi să acorde o atenţie deosebită copiilor pe durata vacanţei de vară şi să le idetifice ocupaţii utile. Elevii sunt îndemnaţi să respecte regulile de circulaţie, să nu se joace pe drumurile publice sau în apropierea acestora, ci doar în locurile special amenajate, unde nu circulă maşini: parcuri, terenuri de sport, curţile etc. Copiii sunt atenţionaţi să nu se joace cu focul, iar dacă merg la scăldat, doar în prezenţa unui însoţitor adult.

Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a emis o circulară cu privire la informarea de către cadrele didactice a copiilor şi părinţilor cu privire la securitatea şi regulile de protecţie pe durata vacanţei. Secretarul de stat în domeniul educaţiei, Natalia Grîu, a declarat pentru IPN că fiecare diriginte este rugat să organizeze online sau să transmită informaţie utilă părinţilor şi elevilor, prin care să-i atenţioneze referitor la măsurile de protecţie a copiilor.

„Mizăm foarte mult pe responsabilitate părinţilor, să monitorizeze copiii, să-i implice în lectură, în activităţi de recuperare. Desigur, şi plimbări în are liber, dar să-i supravegheze, pentru a evita cazuri nefericite, precum a fost cel de la Hânceşti (unde un copil de 6 ani a fost găsit mort în toaleta din curte, n.r.)”, a mai spus Natalia Grîu.

Copiii sunt atenţionaţi să traverseze strada numai pe trecerea de pietoni şi doar la culoarea verde a semaforului. Copiii nu trebuie să primească nimic de la persoane necunoscute. În drumeţii, este indicat să nu să se îndepărteze de grup sau de persoana adultă care îi însoţeşte.

O altă recomandare este spălarea pe mâini înainte de masă, pentru a evita infecţiile şi bolile „mâinilor murdare”. Mai ales vara este necesar să se spele frecvent pe mâini. Şi hidratarea este foarte importantă. În timpul plimbărilor este indicată purtarea unei sticle cu apă. Este recomandat consumul de fructe şi legume proaspete.