Registrul de Stat al Alegătorilor numără 3 286 304 alegători la 1 august
Vizualizari:

Registrul de Stat al Alegătorilor numără 3 286 304 alegători la 1 august

Numărul total de alegători înscrişi în Registrul de Stat al Alegătorilor, la data de 1 august, este de 3 286 304. Din numărul total de alegători, 2 807 728 de cetăţeni cu drept de vot sunt atribuiţi pe unităţi administrativ-teritoriale de nivelul doi, transmite IPN.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, diferenţa cuprinde persoanele care au cetăţenia Republicii Moldova, dar nu au înregistrare la domiciliu sau reşedinţă. Este vorba inclusiv de cei care au emigrat autorizat peste hotarele ţării (229 570 de persoane) şi cetăţenii cu drept de vot având domiciliul înregistrat în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova (249 006).

Registrul de Stat al Alegatorilor este un sistem informaţional unic integrat de evidenţa a alegatorilor din Republica Moldova, destinat colectării, stocării, actualizării şi analizei informaţiei despre cetăţenii Republicii Moldova, inclusiv despre cei din străinătate, care au atins vârsta de 18 ani şi nu au interdicţii legale de a alege.

RSA este constituit în baza Registrului de Sat al Populaţiei, fiind actualizat continuu cu datele furnizate de Agenţia Servicii Publice, Ministerul Justiţiei şi administraţia publică locală. Alegătorul este introdus în lista electorală a secţiei de votare în baza adresei de domiciliu sau a adresei de reşedinţa. În calitate de utilizator al RSA, alegatorul prin introducerea IDNP-ului din actul de identitate, poate afla adresa şi numărul secţiei de votare la care a fost arondat la ultimele alegeri.
Similare
RECOMANDĂRI