SOCIAL

Redu sarea din mâncare! Ministerul Sănătăţii lansează o campanie de informare şi educare a cetăţenilor

post-img

Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale lansează campania de informare şi educare a cetăţenilor ”Redu sarea din mâncare”, realizată cu susţinerea Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare.

Campania reprezintă o continuitate a recomandărilor făcute în cadrul unui studiu realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) privind consumul alimentar de sare în Republica Moldova, în anul 2016.  

Studiul a arătat că cetăţenii R. Moldova consumă zilnic de două ori mai multă sare decât norma recomandată de OMS care este de până la 5g pe zi, echivalentul unei linguriţe. Printre principalele cauze ce duc la un consum sporit de sare sunt obiceiurile alimentare nesănătoase, cum ar fi adăugarea sării în exces în mâncare sau în prepararea bucatelor.

Aproximativ 2/3 din sarea consumată zilnic se ascunde în produsele alimentare procesate, cum sunt: pâinea, mezelurile şi afumăturile, caşcavalul, brânza tare, peştele afumat şi sărat, plăcintele, pizza, murăturile, etc. Pâinea este produsul cu cel mai mare aport de sare în regimul alimentar al populaţiei. Fiecare 100 g de pâine contribuie în medie cu 1,85 g de sare, iar peste o jumătate din populaţie (55,4%) consumă pâine de 2–3 ori pe zi, o proporţie mai mare fiind înregistrată în rândul populaţiei rurale (61,6%).

Consecinţa unui consum ridicat de sare este apariţia hipertensiunii arteriale, cauza nr. 1 de declanşare a bolilor cardiovasculare, atacurilor de cord şi cerebrale, fapt ce reduce din calitatea vieţii şi capacitatea de a munci.

”În Republica Moldova, 606000 persoane au tensiunea arterială ridicată, această cifră fiind în creştere, la fel ca şi numărul atacurilor de cord sau cerebrale. Consumul excesiv de sare este un factor de risc pentru sănătatea populaţiei. Campania lansată astăzi vine să susţină angajamentul asumat de Minister de a reduce consumul de sare în rândul populaţiei, prin ridicarea nivelului de conştientizare cu privire la obiceiurile alimentare nesănătoase şi respectarea unui mod sănătos de viaţă”, a declarat Alexandru Voloc, Secretarul de Stat al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, în cadrul conferinţei de presă.

Programul Naţional în domeniul Alimentaţiei şi Nutriţiei pentru anii 2014–2020 şi Planul Naţional de Acţiuni pentru anii 2016–2020 privind implementarea Strategiei Naţionale de Prevenire şi Control al Bolilor Netransmisibile prevede o reducere a consumului de sare în rândul populaţiei la nivel naţional până la mai puţin de 8 g pe zi către anul 2020. Acest lucru va fi posibil doar prin abordări complexe şi eforturi sistematice, inclusiv reformularea produselor alimentare, etichetarea produselor, educaţia publicului cu implicarea sectorului sănătăţii şi industriei alimentare.

Majoritatea ţărilor în dezvoltare înregistrează un consum sporit de sare. Oamenii deseori nu realizează acest lucru şi nici nu cunosc care sunt consecinţele unor deprinderi. Este important să realizăm că noi suntem responsabili de sănătatea proprie şi modul de viaţă pe care îl ducem. Orice schimbare de comportament se bazează pe educare şi informare, fiind folosite toate mijloacele disponibile pentru ca schimbările să fie de durată.”, susţine Viorica Creţu, directoarea adjunctă al Agenţiei Elveţiene pentru Cooperare şi Dezvoltare în Republica Moldova.

La rândul săuStela Gheorghiţă, coordonatoarea de programe Biroului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din Republica Moldova a menţionat: ”Consumul sporit de sare este un factor determinant important al hipertensiunii arteriale în rândul bărbaţilor şi femeilor şi reducerea consumului ar îmbunătăţi starea de sănătate a populaţiei prin diminuarea numărului de boli cardiovasculare şi, prin urmare, a ratelor înalte de deces. Reducerea aportului de sare a fost identificată ca una dintre cele mai eficiente măsuri de sănătate publică şi este una dintre obiectivele de bază la nivel global, regional şi naţional, pentru a reduce povara bolilor non-transmisibile.”.

Pe pagina www.prosanatate.md omenii pot afla care alimente procesate şi obiceiuri alimentare duc la un consum ridicat de sare, şi ce pot face pentru adoptarea unui mod de viaţă sănătos.

Campania realizată în cadrul proiectului moldo-elveţian ”Viaţă Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” se va desfăşura la nivel naţional şi include mai multe produse informative printre care: spoturi video, audio şi materiale informaţionale care au fost diseminate tuturor instituţiilor medicale din ţară.