SOCIAL

Rectorul ales al USM, Igor Şarov, în vizită la Preşedinţia României şi Ministerul Educaţiei de la Bucureşti

post-img

Igor Şarov, rectorul ales al Universităţii de Stat din Moldova, vine un şir de reflecţii pe marginea vizitei la Bucureşti, desfăşurată în perioada 27-29 ianuarie 2021. Şarov spune că în cadrul întâlnirilor pe care le-a avut la Bucureşti, a insistat pe dezvoltarea unor noi parteneriate şi pe identificarea surselor de finanţare necesare mobilităţii profesorilor şi a studenţilor.

„Cred cu tărie, ca cercetător şi profesor, că mediul profesional este determinant în dezvoltarea unui tânăr specialist, indiferent de domeniu. Schimbului de opinii şi confruntării benefice de idei i se mai adaugă, în cazul unui profesor, şi exemplele de buna practica pedagogica şi metodică, necesare perfectării propriei experienţe”, explică Şarov. 

Totodată, rectorul ales al USM accentuează întâlnirile pe care le-a avut la Preşedinţia României şi la Ministerul Educaţiei, enumerând rezultatele obţinute în urma acestor întâlniri, care, potrivit lui, sunt mai mult decât îmbucurătoare. Acestea fiind:
 
1. Parteneriat cu Universitatea Bucureşti
 
Potrivit lui Şarov, în aceea ce priveşte acest parteneriat, a avut parte de întreaga deschidere din partea conducerii acestei prestigioase instituţii. Astfel, paşi concreţi în privinţa mobilităţii cadrelor didactice se vor materializa începând din acest an.
 
2. Preşedinţia României
 
La preşedinţia României Şarov a avut o întâlnire cu consilierul prezidenţial pentru cultură, culte şi minorităţi naţionale Sergiu Nistor şi reprezentanta consilierului prezidenţial pentru educaţie şi cercetare Ligia Deca. „Am abordat o serie de teme din domeniul cultural şi educaţional cu posibilitatea implementării în colaborare cu Universitatea de Stat din Moldova. Desfăşurarea de proiecte în mediul online, dar şi fizic, când va fi posibil după ieşirea din pandemie. Creşterea rolului USM în proiectul Bookfest Chişinău; realizarea unui Registru comun al specializărilor în domeniului Patrimoniului. Măsuri comune pentru protejarea şi promovarea acestuia. Susţinerea formării tinerilor specialişti in domenii ce ţin de valorificarea Patrimoniului, stimularea studenţilor cu rezultate excelente”, spune Şarov. 
 
3. Ministerul Educaţiei
 
La Ministerul Educaţiei Şarov s-a văzut cu ministrul educaţiei Sorin Câmpeanu şi întreaga echipă de conducere şi a discutat cu preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, Daniel David. „Rezultatul e simplu: deschidere totală”, spune rectorul ales al USM. 
 
În urma acestei vizite la Bucureşti Igor Şarov a ajuns la concluzia că persoanele din domeniul educaţiei din România au insuflat încredere şi sunt gata de realizarea proiectelor comune, în beneficiul USM şi UB. 

„OAMENII...Oamenii pe care i-am cunoscut sunt cei care mi-au confirmat - a câta oară?- convingerea ca Omul sfinţeşte locul. Prestaţia profesională şi morală a colegilor cu care m-am întâlnit mi-au dat încrederea în succesul proiectelor discutate. Dorinţa sinceră de a acţiona în beneficiul comun al instituţiilor noastre este mai mult decât un angajament. Ne-am întâlnit ca reprezentaţi ai unor importante instituţii, ne-am despărţit prieteni. Aşa ca, la treaba! Nu mi-am dezamăgit niciodată prietenii!”, a conchis Şarov. 

Amintim că, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea de Stat din Moldova au stabilit un şir de obiective pentru colaborarea academică, în vederea implementării de proiecte de dezvoltare comune. Printre acestea se enumeră: Programele de dublă diplomă, schimburile de experienţă şi extensiile pentru o serie de programe de studii ale UB în Republica Moldova.

Aceste proiecte vor fi dezvoltate urmare a unei vizite de lucru a noului rector ales al Universităţii de Stat din Moldova (USM), prof. univ. dr. Igor Şarov, la Universitatea din Bucureşti, în perioada 27-29 ianuarie 2021.