SOCIAL

Raportul comisiei parlamentare pentru modificarea legislaţiei antisuicid provoacă critici

post-img

Un raport al comisiei parlamentare de modificare a legilor cu privire la suicid provoacă critici din partea experţilor. Linia Verde Pentru Prevenirea Suicidului critică modul superficial de abordare a subiectului prevenirii suicidului în Raportul aprobat pe 5 iulie 2018 de Parlament.

Potrivit experţilor Liniei Verzi pentru Prevenirea Suicidului, raportul comisiei speciale pentru elaborarea pachetului de modificări legislative în domeniul prevenirii suicidului nu corespunde recomandărilor internaţionale de abordare a prevenirii suicidului la nivel de stat, acesta conţinând un extras din poziţii, opinii, subiecte şi probleme importante în societate, unele fiind conexe prevenirii suicidului, iar altele deloc.

Totodată, organizaţia menţionează faptul că raportul iese în afara scopului iniţial al Comisiei de a analiza situaţia ”jocurilor morţii”, referindu-se superficial şi tangenţial la acestea şi la măsurile de combatere pe durată lungă. Conform sesizării Liniei Verzi pentru Prevenirea Suicidului, jocurile continuă, dar nefiind un subiect public în vogă, rămân în afara intervenţiilor care ar fi trebuit să fie incluse în recomandările raportului.

„Raportul conţine mituri şi clişee inadmisibile în abordarea subiectului suicidului, care, de exemplu, incriminează suicidul prin utilizarea termenului ”a comite”, susţine mitul că o singură cauză poate contribui la suicid sau jonglează cu o listă de factori de risc care sunt numite greşit cauze”, consideră experţii.

Experţii mai adaugă că raportul nu menţionează importanţa promovării valorilor prietenoase prevenirii suicidului, precum valoarea şi respectul necondiţionat al fiecărui individ, grija, empatia etc. şi nici nu prezintă nivelul de iniţiere a actorilor cel puţin în bazele suicidologiei ca să poate servi drept referinţă la conţinutul acestuia.

Astfel, reprezentanţii Liniei Verzi pentru Prevenirea Suicidului solicită revizuirea stilului de abordare a domeniului şi adoptarea unei abordări empatice a subiectului, inclusiv în lucru şi în prezentările în Parlament, Guvern, Ministere, societate civilă. Având în vedere faptul că în spatele tuturor datelor stau oamenii suferinzi, care se confruntă cu realităţile complexe în jurul fenomenului suicidului, se solicită abţinerea de la jonglare publică cu informaţii şi concluzii superficiale, neprietenoase principiilor prevenirii suicidului, ce denaturează realităţile în jurul fenomenului: de la menţiune publică în orice context a metodelor şi locurilor de suicid, de la interpretarea unilaterală şi superficială a fenomenului suicidului, cât şi a datelor statistice.