SOCIAL

Raport: Oferta de muncă pe piaţa din Republica Moldova nu este atractivă pentru tineri

post-img

Oferta de muncă pe piaţa din Republica Moldova nu este atractivă pentru tineri, care, în mare parte, au un nivel ridicat de educaţie. Aceasta în timp ce se constată o supraofertă pentru muncitori necalificaţi. La situaţia anului 2015, 29% din numărul total al tinerilor încadraţi în câmpul muncii aveau un nivel de educaţie mai înalt decât cel necesar pentru locul de muncă pe care îl ocupau, fenomen specific pentru bărbaţi.

Din numărul total al populaţiei ocupate, 20% constituie tinerii cu vârsta de 15-29 de ani. Rata şomajului printre tineri constituie 18,6%, cei mai vulnerabili fiind bărbaţii şi tinerii din mediul rural, arată un raport prezentat astăzi, 24 noiembrie, în cadrul unei mese rotunde, transmite IPN. Vicedirectoarea Institutului Naţional de Cercetări Economice (INCE), Olga Gagauz, şefă a Centrului de Cercetări Demografice, a comunicat că fiecare a treia persoană este ocupată informal. Cea mai ridicată rată de ocupare informală este în agricultură, urmată de sfera serviciilor şi industrie.

Un aspect foarte important pentru tineri în acceptarea unui loc de muncă este salariul. Salariu mediu al tinerilor angajaţi este de 2771 de lei, cu unele diferenţe, pe când salariul acceptabil de către tineri constituie 3569 de lei. Astfel, peste 70% din tineri au renunţat la postul vacant de muncă din cauza salariului propus. Salariul femeilor tinere este de regulă mai mic decât cel al bărbaţilor, practic în toate domeniile, discrepanţa fiind de 15%.

Printre tinerii din Moldova se înregistrează o rată înaltă de inactivitate, ce se menţine în ultimii zece ani la nivelul de 69%. În rândul tinerilor inactivi, în ultimii zece ani, s-a triplat ponderea persoanelor cu studii superioare ajungând în 2015 la 17%.

Pentru a creşte oferta de locuri de muncă, autorii raportului au venit cu recomandarea de a fi create programe speciale care presupun implicarea activă a APL-urilor şi crearea de parteneriate public-private. Pentru reducerea şomajului este necesară calificarea sau recalificarea periodică a tinerilor şi a populaţiei economic active şi creşterea mobilităţii teritoriale a forţei de muncă. De asemenea, se cere atragerea mediului de afaceri în elaborarea ofertei educaţionale şi desfăşurarea procesului de pregătire profesională.

Studiul se bazează pe analiza datelor statistice ale Biroului Naţional de Statistică privind forţa de muncă, extrase din Ancheta forţei de Muncă şi a avut drept grupul ţintă tinerii cu vârsta cuprinsă între 15-29 de ani.