Raport: Ion Ceban a fost favorizat de cinci posturi TV în campania electorală
Sursa foto:Agora.md Vizualizari:

Raport: Ion Ceban a fost favorizat de cinci posturi TV în campania electorală

Primarul ales al capitalei, Ion Ceban, a fost favorizat de cinci posturi de televiziune din cele zece monitorizate de Centrul pentru Jurnalism Independent în perioada dintre primul şi al doilea tur de scrutin al alegerilor locale generale.

Într-o conferinţă de presă susţinută la IPN, Nadine Gogu, director executiv al CJI, a precizat că posturile NTV şi Accent TV l-au favorizat masiv pe Ion Ceban, defavorizându-l, în acelaşi timp, pe candidatul blocului ACUM, Andrei Năstase. „Ion Ceban a apărut mai mult în context pozitiv la Prime TV şi Publika TV, posturi care l-au defavorizat evident pe Andrei Năstase”, a spus Nadine Gogu.

Potrivit raportului de monitorizare, deşi a oferit spaţiu egal celor doi candidaţi, postul RTR Moldova a prezentat mai multe ştiri în context pozitiv în ce îl priveşte pe Ion Ceban, în timp ce Andrei Năstase a fost prezentat mai mult în ştiri neutre.

Nadine Gogu a precizat că Televiziunea Centrală a făcut partizanat deschis în favoarea Partidului „Şor”, Andrei Năstase şi Ion Ceban fiind defavorizaţi.

Posturile Moldova 1, Pro TV, Jurnal TV şi TV 8 au reflectat neutru activităţile concurenţilor electorali, asigurând pluralismul opiniilor, fără a favoriza sau defavoriza vreun candidat.

„Suntem departe de o mass-media independentă în Republica Moldova pentru că jumătate din posturile monitorizate au dat dovadă de un comportament părtinitor, favorizând clar un anumit candidat electoral”, a spus Polina Panainte, secretarul Coaliţiei civice pentru alegeri libere şi corecte.

Autorii raportului recomandă Consiliului Audiovizualului să folosească rapoartele de monitorizare pentru a evalua dacă posturile monitorizate au respectat dreptul la informare completă, obiectivă şi veridică.

Raportul de monitorizare a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism independent, cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Suedia şi cu suportul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi al UKAID.
Similare
RECOMANDĂRI