Raport: Autorităţile de la Chişinău nu cunosc situaţia copiilor din regiunea transnistreană
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Raport: Autorităţile de la Chişinău nu cunosc situaţia copiilor din regiunea transnistreană

Autorităţile constituţionale ale Republicii Moldova nu cunosc situaţia copiilor din regiunea transnistreană. Nu deţin date statistice despre numărul real al copiilor din regiune, inclusiv al copiilor în situaţie de risc – rămaşi fără îngrijire părintească, copii abandonaţi, copii cu cerinţe educaţionale speciale şi nici informaţii despre incluziunea socială a acestora.

De asemenea, nu se cunoaşte numărul copiilor aflaţi în tutelă sau curatelă şi despre condiţiile de instituire a măsurilor de protecţie juridică a copiilor adoptaţi şi a procedurii de adopţie, inclusiv cea internaţională. Constatările se regăsesc în Raportul pentru anul 2018 cu privire la respectarea drepturilor copiilor în Republica Moldova, prezentat de avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, transmite IPN.

Ombudsmanul a declarat că problemele legate de documentare, în special a copiilor din regiunea transnistreană, nu au fost soluţionate. Un impediment major îl reprezintă factorul uman, necunoaşterea cadrului normativ, dar şi nerespectarea procedurii interne de lucru. Potrivit Maiei Bănărescu, în special, persistă problema documentării copiilor din stânga Nistrului asupra cărora au fost instituite măsuri de ocrotire juridică în baza actelor emise de către autorităţile neconstituţionale din regiune şi care nu au forţă juridică în dreapta Nistrului.

În raport se mai menţionează că rămâne actuală problema stabilirii şi respectării graficului de întrevederi în cazul divorţului părinţilor. O problemă legată de separarea părinţilor este scoaterea copilului din ţară fără acordul celuilalt părinte. Autorităţile nu au soluţii pertinente pentru situaţia în cauză.

Un alt aspect problematic se referă la decesele copiilor de vârstă fragedă din cauza neglijenţei părinţilor sau a altor persoane în grija cărora se află. Anul trecut a fost marcat de mai multe cazuri de acest fel – copii îngheţaţi în stradă, copii incendiaţi în locuinţe, nou-născuţi abandonaţi la tomberoane, copii căzuţi de la înălţime etc. Maia Bănărescu a mai spus că numărul copiilor condamnaţi în Republica Moldova rămâne în linii generale constant şi acest fapt demonstrează că politica statului în domeniul prevenirii şi combaterii infracţionalităţii în rândul copiilor necesită îmbunătăţiri.

Ombudsmanul copilului reiterează că dreptul copilului la viaţă şi accesul la servicii calitative de sănătate este o obligaţie primordială a statului.

Similare
RECOMANDĂRI