Raport: Achiziţiile publice în instituţiile de învăţământ din Chişinău au loc cu încălcări
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Raport: Achiziţiile publice în instituţiile de învăţământ din Chişinău au loc cu încălcări

La organizarea şi efectuarea procesului de achiziţii publice în instituţiile de învăţământ din municipiul Chişinău se admit încălcări grave, începând cu completarea incorectă a invitaţiei de participare şi finalizând cu lipsa monitorizării implementării contractelor încheiate. Un raport de monitorizare în acest sens a fost prezentat astăzi, 13 februarie, de către Asociaţia „Părinţi Solidari”, într-o conferinţă de presă la IPN.

Conducătoarea asociaţiei, Ala Revenco, a declarat că lipseşte concurenţa reală în sfera prestării serviciilor de alimentaţie.  95% din piaţa acestor servicii este împărţită între cinci întreprinderi mari. „Autorităţile contractante acceptă situaţia, dorind ca formal instituţiile să fie asigurate cu servicii de alimentaţie, fără să întreprindă măsuri pentru a asigura o calitate mai înaltă a produselor ce ajung în farfuria copiilor”, a spus Ala Revenco. După monitorizarea a trei licitaţii publice de achiziţionare a serviciilor de alimentaţie, cu suma totală de 70 de milioane de lei, s-a constatat că pentru toate cele 90 de loturi din caietele de sarcini a fost propusă câte o singură ofertă.  

Alte deficienţe depistate, pe lângă lipsa unei reale concurenţe, se referă la modalitatea de evaluare a ofertelor, care se face conform numărului de calorii. Este de menţionat şi tratarea în mod diferenţiat a ofertanţilor, neinformarea membrilor grupului de lucru despre data şi ora desfăşurării şedinţelor de evaluare a ofertelor sau includerea datelor eronate în sistemul de date al Registrului achiziţiilor publice.

Valeriu Ciorbă, expert în licitaţii, s-a referit la o achiziţie cu valoarea de 20 de milioane de lei, desfăşurată de către Direcţia educaţie, tineret şi sport din sectorul Râşcani. La deschiderea ofertelor pentru licitaţie, au fost prezente iniţial 17 companii. În procesul-verbal a observat că două companii din cele 17 nu aveau acte, fiind ulterior descalificate. Şase zile mai târziu, printr-o scrisoare, toţi cei vizaţi au fost informaţi că oferta unui agent a fost re-inclusă pentru că actele care lipseau iniţial au fost găsite, lucru pe care Valeriu Ciorbă în găseşte, cel puţin, straniu.

Carolina Chirilescu, membră a Asociaţiei „Părinţi Solidari”, a remarcat că meniurile nu sunt publicate în şcoli, nici pe pagina web a Centrului de Sănătate Publică. Unele meniuri nu conţin fructe proaspete şi nici nu este afişat preţul produselor.

Raportul complet de monitorizare va fi prezentat în cadrul unui eveniment public pe 20 februarie.
Similare
RECOMANDĂRI