SOCIAL

R. Moldova, prioritate pentru România

Republica Moldova este o prioritate pentru România, iar proiectele de infrastructură, din domeniile educaţiei şi culturii vor continua să fie implementate şi în anul 2021. O spune secretarul de stat al Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova, Ana Guţu. În contextul zilei Naţionale a României, marcată pe întâi decembrie, oficialul a vorbit despre consolidarea relaţiilor dintre cele două state româneşti.

Relaţia dintre Republica Moldova şi România este mai mult decât una de vecinătate. România este principalul avocat al Republicii Moldova la Uniunea Europeană şi cel mai important partener comercial, atât la import, cât şi la export.

ANA GUŢU, secretar de stat, Departamentul pentru relaţia cu Republica Moldova: R. Moldova mereu a fost o prioritate pentru România şi această relaţie privilegiată se rezumă nu doar la acel cadru pe care l-a oferit acordul de cooperare strategică încheiat în 2010, ci şi la istoria recentă începând de la independenţă încoace.

Ana Guţu a enumerat câteva dintre proiectele prioritare ale României realizate în Republica Moldova. Între acestea se numără cele de renovare a grădiniţelor, de asigurare a elevilor cu autobuze şcolare, SMURD Moldova, proiectele de interconectare energetică, de reparaţie a edificiilor de artă şi cultură. Platforma online http://10ani.ro oferă toate informaţiile necesare privind toate proiectele României realizate în Republica Moldova. Platformă e dedicată celor 10 ani de parteneriat strategic dintre România şi Republica Moldova.

ANA GUŢU, secretar de stat, Departamentul pentru relaţia cu Republica Moldova: Autorii proiectului au lucrat la spoturi video prin care au popularizat toată susţinerea acordată de România, inclusiv pe timp de pandemie, mă refer la acel ajutor de 3,5 milioane venit chiar la începutul pandemiei, susţinerea cu resurse umane, fiindcă mai mulţi mediici şi asistente medicale au contribuit la combaterea acestei pandemii.

O altă prioritate pentru România este dezvoltarea proiectelor media şi combaterea dezinformării.

ANA GUŢU, secretar de stat, Departamentul pentru relaţia cu Republica Moldova: De astăzi puteti consulata şi o altă  platformă, http://romaniamea.md care va promova ştiri din RM si din Romania. Nu neapărat ştiri, dar informaţii care ţin de dezvoltarea socio-economică care tin de dezvoltarea ambelor state romanesti.

Pandemia din acest an a dat peste cap unele proiecte bilaterale, dar acestea urmează a fi reluate imediat după depăşirea crizei sanitare în care ne aflăm.

ANA GUŢU, secretar de stat, Departamentul pentru relaţia cu Republica Moldova: Este vorba de proiectele educaţionale cer ţin de mobilitatea fizică a elevilor, a profesorilor, studenţilor, fiindcă nu a fost posibilă traversarea frontierei. Sper că anul care vine va fi unul pozitiv în acest sens, poate vom avea vaccinul şi vom reuşi să realizăm şi unele proiecte de acest gen.

În acest an s-a împlinit un deceniu de la semnarea acordului de parteneriat strategic dintre Republica Moldova şi România. Anul trecut, comerţul bilateral a depăşit suma de 2,2 miliarde de dolari americani. În Republica Moldova funcţionează peste 1.300 de companii româneşti, ceea ce denotă o data în plus, că România rămâne principalul partener comercial al Republicii Moldova.