Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

R. Moldova, prima ţară din lume care a beneficiat de vaccin prin Platforma COVAX

Republica Moldova a mai primit aseară încă 14.400 de doze de vaccin AstraZeneca şi este prima ţară din Europa şi a patra din lume care beneficiază de facilităţile Platformei COVAX. La ceremonia de primire a vaccinului au participat preşedintele Republicii Moldova, ambasadorii Uniunii Europene şi cel al Statelor Unite ale Americii.

Preşedintele Maia Sandu a precizat că în săptămânile următoare vor ajunge în republica Moldova şi alte loturi de vaccin anti-covid pentru a se asigura imunizarea tuturor cetăţenilor.

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: Acest lucru ne bucură foarte mult. Aceste doze de vaccin 14.400 vor merge în continuare pentru imunizarea personalului medical. În continuare vom depune toate eforturile ca să reuşim să aducem vaccin pentru cât mai mulţi oameni aşa încât să putem să salvăm vieţi şi să păstrăm sănătatea oamenilor.

Autorităţile au spus clar că doar vaccinul ne va permite deocamdată să eliminăm restricţiile şi să ne protejăm sănătatea.

IGOR POKANEVYCH, reprezentantul Biroului OMS la Chişinău: Cu ajutorul acestor vaccinuri noi vom putea reveni la normalitate şi acest lucru poate stabiliza nu doar economia şi poate restabili sănătatea oamenilor, dar poate contribui şi la dezvoltarea economică a ţărilor. Vreau să îndemn pe toată lumea să continuăm această campanie de promovare a vaccinării şi să invităm cât mai multă lume să se vaccineze pentru sănătatea şi siguranţa tuturor.

MAHA DAMAJ, reprezentant UNICEF în Republica Moldova: Este foarte important ca şi profesorii să fie incluşi în primele grupuri de vaccinare, după lucrătorii medicali, ca ei să poată să se protejeze de transmisia comunitară a virusului şi să poată continua lucrul lor creativ în sălile de clasă. UNICEF împreună cu ceilalţi vor contribui şi vor depune toate eforturile pentru ca aprovizionarea cu vaccinuri pentru imunizarea populaţiei să nu fie întreruptă pentru nimeni.

Ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, Excelenţa sa Peter Michalko, a declarat că s-a dublat contribuţia către COVAX, ceea ce înseamnă că va fi posibilă livrarea unui miliard 300 de milioane de doze pentru 92 de ţări ale lumii.

Excelenţa Sa PETER MICHALKO, ambasadorul UE în Republica Moldova:  Uniunea Europeană de la început a fost cel mai mare contribuitor la platforma COVAX. În acest context sunt profund recunoscător tuturor ţărilor Uniunii Europene. Sunt prodund recunoscător şi României cu o donaţie generoasă săptămâna trecută a făcut posibil ca procesul de vaccinare în Republica Moldova să poată să înceapă.

Excelenţa sa DERECK J. HOGAN, ambasadorul SUA în Republica Moldova: Aceste vaccinuri sunt extrem de importante pentru a combate această pandemie şi a da speranţe că zilele mai bune sunt tot mai aproape. Parteneriatul prin care acceste vaccinuri au ajuns aici reprezintă încă o dovadă a angajamentului SUA faşă de sănătatea şi prosperitatea tuturor.

Platforma COVAX este un instrument create cu scopul de a accelera dezvoltarea, producţia şi accesul echitabil la teste, tratamente şi vaccinuri împotriva Covid-19, şi a fost creată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Uniunea Europeană, UNICEF şi alţi parteneri.
Similare
RECOMANDĂRI