„Puterile negre au răpit din societatea moldovenească şapte persoane”, Liceul Orizont
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Puterile negre au răpit din societatea moldovenească şapte persoane”, Liceul Orizont

Administraţia Liceului Teoretic Orizon menţionează, într-un mesaj postat pe pagina de Facebook, că „în dimineaţa zilei de 6 septembrie 2018, în Republica Moldova a avut loc un act fără precedent – răpirea oamenilor”. Evenimentele de acum un an au fost „un act incredibil de insolent şi monstruos”, „puterile negre au răpit din societatea moldovenească şapte persoane, şapte pedagogi, şapte familii au fost distruse, iar 18 copii ai rămas fără tată”.

Cinci dintre cei şapte profesori au avut statut de solicitant de azil, care, conform Convenţiei de la Geneva, trebuia să le acorde protecţia statutului, precizează administraţia liceului. „Republica Moldova nu a trecut acest examen, nu am putut demonstra că suntem un stat de drept”, se mai spune în mesaj.

Echipa Orizon precizează că „solicitanţii de azil, în mod arbitrar, dimineaţa, au fost ridicaţi din case, din drumul spre lucru şi duşi direct la aeroport, fără acte de identitate, fără control de frontieră, fără explicaţii, fără acces la justiţie şi trimişi în Turcia cu un avion fără informaţii de rută, închiriat şi achitat din banii publici”.

„Ca să evităm repetarea acestor fenomene criminale în viitor, trebuie să cunoaştem cine şi cum a procedat în această zi tristă din istoria contemporană a Moldovei. Nu-i vom uita pe cei care au comandat, au organizat, au direcţionat şi au executat această crimă. Nu trebuie să uităm, ca să nu se mai repete”, se mai spune în mesaj.

Administraţia instituţiei de învăţământ mai precizează că cei şapte profesori şi-au dedicat mulţi ani din viaţă, unii chiar peste 25 de ani, educaţiei unei generaţii libere şi demne, care au promovat Republica Moldova la nivel internaţional. Graţie muncii lor, steagul Moldovei a fost arborat de sute de ori în diferite colţuri ale lumii, au demonstrat că cel mai mare potenţial al Moldovei sunt oamenii intelectuali. „Astăzi, la un an de la acest eveniment tragic, suntem convinşi că aceste persoane inocente au suferit doar din cauza că au avut o viziune şi nu s-au supus regimului Erdogan”, se mai spune în mesaj.

Administraţia liceului îşi exprimă speranţa că „va veni ziua când Republica Moldova va fi aliniată în rând cu ţările libere şi democratice, când va avea o societate civilă dezvoltată, un sistem de drept impecabil şi un stat care există pentru oameni”.
Similare
RECOMANDĂRI