SOCIAL

Psihologii trag un semnal de alarmă: Empatia, o lecţie pentru copiii noştri

Psihologii trag un semnal de alarmă şi spun că problemele părinţilor, lipsa banilor, dezinteresul faţă de educaţia celor mici, au generat un adevărat efect de bumerang, cu repercusiuni grave asupra minorilor. Copiii, chiar de la cele mai fragede vârste, nu mai interacţionează şi, mai grav, încep să nu mai aibă sentimente de empatie. Unii dintre ei ajung mai târziu să aibă probleme grave cu legea.

Specialiştii spun că agresivitatea copilului nu vine din răutate ci, deseori, comportamentul este moştenit de la părinţi.

VERONICA CUMPĂNĂ, psiholog: „În spatele acestui comportament al acestor copii se află o mare nevoie de dragoste, pe care ei cu siguranţă nu au primit-o când erau mici. Au trăit într-o familie vulnerabilă în care nu se se acorda timp, nu au fost încurajări, nu au dezvoltat un comportament adecvat”.

Sfaturile specialiştilor trebuie ascultate si pot avea ca efect educarea în timp a unui comportament exemplar. Părinţii trebuie să creeze şi participe la jocuri impreună cu copilul, să-i ofere emoţie prin poveştile pe care i le împărtăşeşte şi să-l ţină departe de filmele şi jocurile violente.

VERONICA CUMPĂNĂ, psiholog: „Este important să lucreze un psiholog cu aceşti copii, ca să reducă această agresivitate. Se lucrează la autocontrol, metode care fac ca ei să-şi  stăpânească această această agresivitate să o redirecţioneze în altă parte şi dezvoltarea empatiei. Cum se simte celălalt, ce simte”.

În cazul în care părinţii îşi neglijează copii, familia riscă să ajungă în evidenţa asistentului social. Acesta are rolul de a evalua problemele şi poate  asigură accesul la unele prestaţii sociale. În unele cazuri, însă, nici asistentul social nu mai poate interveni util în familiile cu multiple probleme, iar minorii ajung să comită infractiuni. Potrivit datelor poliţiei, în 2021, s-a constatat că 1163  de minori, printre casre şi 76 de fete, au participat la 695 infracţiuni.

IURIE PODARILOV, şeful Inspectoratului General al Poliţiei: „În cazul în care copii săvârşesc unele fapte ilegale, ca urmare a echivării unor părinţi de la executarea unor obligaţiuni, atunci aceşti părinţi sunt atraşi la răspundere contravenţională. Sunt pedepsiţi cu amenzi. Totodată, copilul care săvârşete o infracţiune şi poate fi atras la răspundere, atunci competenţa efecturării umării penale pe asemenea cazuri ţine exclusive de competenţa procuraturii”.

În penitenciarele din Republica Moldova sunt încarceraţi 57 de minori.