Protest în satul Chetrosu. Oamenii sunt revoltaţi de mirosul care vine de la râul Bâc
Sursa foto:zdg.md Vizualizari:

Protest în satul Chetrosu. Oamenii sunt revoltaţi de mirosul care vine de la râul Bâc

Localnicii din satele Chetrosu şi Merenii Noi din raionul Anenii Noi au organizat luni seara, 9 septembrie, o acţiune de protest pe podul care trece peste râul Bâc. Oamenii spun că nu mai pot suporta mirosul neplăcut care este resimţit tot mai mult în ultima perioadă. Populaţia a semnat şi o petiţie adresată conducerii de stat şi comisiei parlamentare de profil, în care menţionează despre poluarea râului Bâc şi despre consecinţele acestui fenomen.


„Mirosul este pur şi simplu insuportabil dimineaţa şi seara. Toată ziua stai cu ferestrele închise pentru că-i soare şi-i cald, iar seara şi dimineaţa, când vrei să le deschizi pentru o gură de aer curat, este insuportabil din cauza mirosului neplăcut”, a declarat Ludmila Costeţchi, locuitoare a satului Chetrosu.

Consilierul local Arcadie Baciu spune atât Chetrosu, cât şi Merenii Noi, sunt două localităţi amplasate chiar pe malul râului Bâc, iar localnicii resimt această „mireasmă” în fiecare zi. Potrivit lui, în copilăria sa venea la râul Bâc la pescuit, iar acum „îţi este frică să calci cu un picior în apă ca nu cumva să rămâi fără piele”. „Nu cerem capul lui Moţoc, dar vrem cu toţii împreună să ne aşezăm la o masă, cu autorităţile publice locale, cu autorităţile municipale, cu organele centrale, Parlamentul, Guvernul, organele responsabile, inclusiv de la „Apă-Canal Chişinău”, ca să vedem cum putem identifica o soluţie pe termen lung”, a declarat consilierul.

Sergiu Leu, profesor de geografie şi biologie la şcoala din localitate, a menţionat că râul Bâc a ajuns să fie extrem de poluat şi aceasta este o problemă gravă nu doar pentru populaţie, ci pentru întregul ecosistem. În opinia sa, râul, care potrivit specialiştilor, este unul practic „mort”, poate fi readus la viaţă. Şi în acest sens sunt necesare mai multe acţiuni, inclusiv construcţia unei staţii de epurare moderne.

Sergiu Postica, agent economic, spune că situaţia s-a acutizat de aproximativ o lună. În opinia sa, situaţia este una asemănătoare cu cea de acum aproximativ trei ani. Şi atunci, la fel problema a fost la mijloc de septembrie, când de asemenea, au fost organizate proteste similare. În aceste condiţii, spune Sergiu Postica, autorităţile trebuie să investigheze despre ce activitate economică, caracteristică anume pentru această perioadă, este vorba şi cine ar putea deversa ape uzate în râu. Antreprenorul a mai spus că staţia de epurare este într-o stare deplorabilă, iar apele cum intră aşa şi ies, fiind filtrate doar printr-o sită.

Rodica Chigai, directoarea Gimnaziului Merenii Noi, spune că instituţia este amplasată aproape de râul Bâc, iar copiii sunt nevoiţi să suporte mirosul urât care se emană. „Ne dorim să avem un râu curat, cu ape curate, aer curat ca să avem generaţii sănătoase”, a notat Rodica Chigai.

Maria Coroliov, locuitoare din Merenii Noi, a spus că locuinţa sa este destul de aproape de râu şi, pur şi simplu, este nevoită să stea cu geamurile închise. În această vară mirosul a devenit insuportabil. „Iniţial credeam că sunt animale care au pierit şi mergeam să caut, dar nu mirosul vine de la râul Bâc”, a mai spus Maria Coroliov. Femeia îşi aminteşte că pe vremuri acest râu era cu un debit puternic, iar uneori apa se revărsa din albie. Acum apă a rămas puţină, în schimb este multă mizerie.
Similare
RECOMANDĂRI