SOCIAL

Protest Global pentru Climă şi Viitor la Chişinău

post-img

„Protestăm pentru mediu, Protestăm pentru viitorul nostru!”. Acesta este unul dintre sloganurile Protestului Global pentru Climă şi Viitor (Global Strike for Future), care va avea loc vineri, 15 martie, la Chişinău. Evenimentul va începe la ora 11:30 la Cafeneaua Guguţă.

În anul 2015, la Paris, guvernele statelor lumii şi-au asumat să ofere cetăţenilor siguranţa că în viitorul apropiat, temperatura medie pe glob va rămâne sub limita de 2 °C. De atunci au trecut trei ani, iar „viitorul nostru arată mai nesigur ca niciodată”, spun organizatorii protestului.

Cercetătorii climatologi au constatat că tendinţa de creştere a temperaturii medii pe glob, va fi cauza cataclismelor meteorologice/climatice, care la rândul lor vor fi cauza foametei masive, secetei, incendiilor, inundaţiilor, războaielor pentru resurse naturale şi a multor vieţi pierdute.

În Republica Moldova, problema despăduririi, accesului la apă potabilă şi a gestionării eficiente a deşeurilor, nu sunt rezolvate. Acest fapt expune populaţia şi resursele naturale ale ţării, la un pericol crucial şi decisiv.

Potrivit organizatorilor, generaţia tânără a R. Moldova, va ieşi vineri să protesteze, alături de întreagă lume pentru a pune presiune asupra guvernelor din toate statele, şi îndeosebi asupra guvernului Republicii Moldova.

Toţi cetăţenii cărora le pasă de viitorul Republicii Moldova sunt invitaţi să participe la protest, care va începe la ora 11:30, la cafeneaua Guguţă, unde vor fi pregătite pancartele. Apoi aceştia vor merge la Guvern ca să protesteze şi să ceară implementarea urgentă a măsurilor concrete pentru combaterea efectelor şi adaptarea la Schimbările Climatice.

Pentru a rămâne în zona de siguranţă, încălzirea globală trebuie oprită la nivelul de  1,5°C. Pentru aceasta, este nevoie de reducerea emisiilor de CO2 cu 45% până în 2030 (în numai 11 ani) şi 100% până în 2050.

Acordul de la Paris, primul acord privind clima la nivel global, a fost adoptat pe 12 decembrie 2015, la ultima sesiune plenară a celei de-a 21-a Conferinţă a părţilor (COP21). Scopul Acordului era reducerea încălzirii globale „cu mult sub 2°C peste nivelurile pre-industriale” şi „continuarea eforturilor de a limita creşterea temperaturii la 1,5°C”.