Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Protest al tăcerii. Părinţii au cerut ca toate grădiniţele şi şcolile să fie supravegheate video

Un protest al tăcerii a fost organizat astăzi în Chişinău. Lumânări, jucării şi multe poze cu Yasmina, micuţa de numai un an a unui cuplu de basarabeni, omorâtă de educatoare într-o grădiniţă din Israel. Acesta a fost tabloul din faţa Guvernului Republicii Moldova. Rude ale cuplului şi mai mulţi părinţi, profund impresionaţi de aceasta tragedie, au cerut autorităţilor ca toate grădiniţele şi şcolile să fie supravegheate video. Va avertizam, urmează informaţii care va pot afecta emoţional.

Au fost zeci de minute de reculegere. L-a acest protest nu s-au scandat lozinci şi nimeni nu a strigat în megafon. Toţi cei adunaţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale au ţinut în mână poza Yasminei, care a fost omorâtă în Israel de o educatoare. Tragedia, deşi departe de graniţele Republicii Moldova, i-a făcut pe oameni să conştietizeze că şi în grădiniţele de aici se întâmplă multe cazuri de violenţă, iar camerele de supravegehre i-ar face pe părinţi să stea mai liniştiţi.
 
În tăcere au stat şi rudele cuplului de basarabeni care şi-a pierdut copilul de doar un an. Moartea Yasminei trebuie să fie ultimul caz de acest fel, spun acestea.
 
Toate dorinţele părinţilor care s-au solidarizat cu cazul Yasminei au fost adunate într-o petiţie.
 
Pe 16 mai, Dorina Vintea şi soţul său stabiliţi în Israel şi-au luat copilul mort de la grădiniţă. Ancheta a scos la iveală detalii înfiorătoare. Camerele de supraveghere,  despre care angajaţii grădiniţei credeau că sunt defecte, au suprins imagini în care o educatoare a luat-o cu forţa pe fetiţă şi a izbit-o pe o saltea de la podea. A acoperit-o cu o pătură, s-a culcat peste ea şi culmea, se uita liniştită în telefon. Fetiţa, pe nume Yasmina a murit asfixiată. Dădaca este o ucraineancă de 23 de ani. Astăzi, protestul de solidaritate cu această familie s-a încheiat cu semnarea petiţiei pe care parintii au transmis-o ministerului Educaţiei, iar pentru Yasmina au trimis baloane negre spre cer.
Similare
RECOMANDĂRI