Propunere legislativă. Amenzi uriaşe pentru persoanele care intermediază ilegal angajarea cetăţenilor moldovenil în străinătate
Vizualizari:

Propunere legislativă. Amenzi uriaşe pentru persoanele care intermediază ilegal angajarea cetăţenilor moldovenil în străinătate

Codul contravenţional şi Codul penal ar putea fi completate sancţiuni penale şi contravenţionale pentru încălcarea legislaţiei în domeniu muncii în afara ţării.

Astfel, se propune ca în Codul Contravenţional să fie prevăzută amendă de la 100 la 200 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere şi amendă de la 300 la 400 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice, pentru agenţiile private licenţiate ce desfăşoară activitatea cu încălcarea legislaţiei, scrie bizlaw.md.
 

Un aspect important se consideră a fi sancţionarea perceperii de plăţi pentru procesul de intermediere, care în prezent se dovedeşte a fi un mecanism lipsă ce sporeşte activitatea ilegală a agenţiilor private. Autorităţile susţin că, în contextul în care agenţiile private percep plăţi exorbitante pentru plasarea cetăţenilor peste hotare, sancţionarea perceperii ilegale de taxe constituie un element fundamental în contracararea activităţii ilegale.

În acelaşi timp, în Codul penal se propune introducerea sancţiunilor pentru intermediarii nelicenţiaţi care prestează activitatea de intermediere a muncii, cu stabilirea amenzii în valoare de la 3.000 la 5.000 unităţi pentru persoanele fizice, şi pentru persoanele juridice cu amendă în mărime de la 4.000 la 6.000 de unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Autorii proiectului de lege susţin că se consideră a fi justă sancţionarea mai aspră a persoanelor juridice ce activează în lipsa unei licenţe, datorită riscurilor sporite pe care le presupune..


 
Similare
RECOMANDĂRI