SOCIAL

Promo-LEX: Sistemul mixt restrânge nejustificat dreptul constituţional la vot al alegătorilor fără domiciliu sau reşedinţă

post-img

După ultimele modificări ale legislaţie electorale, 155 683 de alegători fără domiciliu sau reşedinţă riscă să fie excluşi din procesul electoral şi privaţi de dreptul la vot. Aceşti 155 683 de cetăţeni cu drept de vot reprezintă o pondere de 4.78% din totalul de 3 255 361 de alegători înscrişi în Registrul de Stat al Alegătorilor (situaţie la data de 1 septembrie 2017).

Asociaţia Promo-LEX consideră necesar ca statutul categoriei respective de alegători să fie explicit reglementat în contextul modificărilor legislaţiei electorale şi ca aceştia să nu fie excluşi din procesul electoral şi privaţi de dreptul la vot. Or, noile prevederi legislative adoptate prin Legea nr. 154 din 20 iulie 2017, restrâng nejustificat dreptul constituţional la vot al alegătorilor fără domiciliu sau reşedinţă.

Noua redacţie a Codului electoral nu specifică procedura de vot în circumscripţia naţională a persoanelor fără domiciliul înscris în actul de identitate, iar modificările operate în Codul electoral privind participarea la vot a alegătorilor fără domiciliu în diferite tipuri de circumscripţie, nu sunt explicite şi lasă loc de interpretare. O eventuală permisiune de a vota doar în circumscripţia naţională ar afecta valoarea opţiunii exprimate de cetăţean şi prin urmare principiul egalităţii votului, consfinţit în textul Constituţiei. 

Modificările respective ar fi o încălcare şi a Liniilor directoare ale Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept, conform cărora fiecare alegător are, în principiu, dreptul la un singur vot, iar în cazul în care sistemul electoral acordă alegătorilor dreptul la mai multe voturi, fiecare alegător beneficiază de acelaşi număr de voturi.