Promo-Lex şi Bertam Grup sunt deţinătorii Premiului ONU în domeniul drepturilor omului
Sursa foto:realitatea.md Vizualizari:

Promo-Lex şi Bertam Grup sunt deţinătorii Premiului ONU în domeniul drepturilor omului

Promo-Lex şi Bertam Grup sunt laureaţiii Galei ONU în Domeniul Drepturilor Omului, organizată pe 6 decembrie 2018 la Chişinău. Evenimentul a reunit peste 200 de reprezentaţi ai autorităţilor publice naţionale şi locale, partenerilor de dezvoltare, societăţii civile şi mass-media. Organizată din 2004, în fiecare an, cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului, Gala Premiilor ONU are drept scop evidenţierea şi premierea celor mai valoroase, inovatoare, eficiente şi participative iniţiative şi acţiuni de apărare şi promovare a drepturilor omului în Moldova.

„Timp de 14 ani, familia ONU organizează acest eveniment de premiere, pentru a celebra succesul individual şi cel colectiv în promovarea drepturilor omului în Republica Moldova. Premiile vin să susţină şi să încurajeze apărătorii drepturilor omului să acţioneze în continuare pentru transpunerea în viaţă a drepturilor omului”, a afirmat Dafina Gercheva, Coordonatoare Rezidentă ONU şi reprezentantă permanentă PNUD în Republica Moldova.

„În plan naţional însă anul 2018 s-a remarcat prin regrese în domeniul drepturilor omului. Tot mai mult, experţi din sfera dată, partenerii externi ai ţării noastre vorbesc despre justiţia selectivă din Moldova, derapajele legate de libertatea de exprimare, deteriorarea statului de drept, a standardelor democratice. Anul 2018 a fost unul cu discursuri de ură în spaţiul public şi cu intimidări la adresa jurnaliştilor. În asemenea condiţii, apărătorilor drepturilor omului le vine tot mai greu să-şi exercite atribuţiile, dar sporeşte şi rolul lor în societate. Din această perspectivă premiile ONU au o valoare aparte”, a spus Mihail Cotorobai, Avocatul Poporului.

Premiul pentru realizări remarcabile în domeniul drepturilor omului în 2018 a revenit companiei Bertam, pentru abordare incluzivă a procesului de angajare, contractând persoane din cele mai vulnerabile grupuri, inclusiv foşti utilizatori de droguri, persoane care trăiesc cu HIV, hepatita C şi foşti deţinuţi.

„Am avut o situaţie de criză în viaţă, am trecut prin diferite situaţii complicate. 10 ani am consumat droguri, am fost condamnat de mai multe ori. După ultima detenţie am decis să-mi schimb viaţa. M-am angajat la muncă. Angajarea era o problemă pentru mine pentru că nu aveam studii. Un om bun m-a angajat şi am început să lucrez în calitate de hamal. Mai târziu am devenit conducător în comerţul angro. Şi acel om mi-a spus că am potenţial şi pot să-mi lansez compania mea. Astfel, în 2007 mi-am deschis compania mea”, relatează Vladimir Gaiţ, director al companiei Bertam.

„Atunci când cineva iese din închisoare sau abandonează consumul de droguri, el se ciocneşte cu problema ce să facă mai departe. El trece perioada de reabilitare şi, de regulă, societatea nu acceptă uşor angajarea unor astfel de oameni. Din acest considerent, am simţit din suflet să creez o întreprindere, care ar oferi locuri de muncă unor asemenea oameni ca mine”, a spus Vladimir Gaiţ, director al companiei.

Cu ocazia celebrării a 70 de ani de la adoptarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului a fost acordat premiu special pentru promovarea drepturilor omului de-a lungul timpului cu impact deosebit asupra vieţii titularilor de drepturi. Această distincţie a revenit Asociaţiei Promo-Lex şi echipei sale de apărători şi experţi în drepturile omului. Premiul vine să recunoască eforturile orientate spre promovarea drepturilor omului, în special a egalităţii şi non-discriminării, combaterea torturii şi relelor tratamente, protecţia dreptului la viaţă şi securităţii personale. Premiul a recunoscut eforturile Promo-Lex de promovare a drepturilor omului prin litigare strategică în instanţele naţionale şi internaţionale; monitorizare şi raportare a aspectelor ce ţin de drepturile omului; advocacy la nivel naţional şi internaţional pentru politici ce respectă principiile dreptului omului, activităţi de instruire în domeniul drepturilor omului pentru diferite categorii de beneficiari, activităţi de sensibilizare în domeniul drepturilor omului.

„Noi încercăm prin identificarea cazurilor să fim de folos pentru un număr mai mare de oameni. Avem domeniile noastre prioritare şi oferim consultaţii juridice gratuite, respectiv ne selectăm cazurile în vederea implicării acolo unde este nevoie ca avocaţii, apărătorii drepturilor omului să-şi facă treaba”, a declarat Ion Manole, preşedintele Asociaţiei Obşteşti Promo-Lex.

Premianţii au fost selectaţi în urma unui concurs deschis, la care au fost depuse 41 candidaturi. Nominalizările au fost ulterior examinate de un Comitet de selecţie din care fac parte reprezentanţi ai echipei de ţară a ONU. Printre criteriile utilizate în procesul de evaluare au fost creativitatea, perseverenţa, devotamentul şi curajul demonstrat în promovarea drepturilor omului, precum şi impactul acestor acţiuni asupra vieţii oamenilor.

Tot la Gala ONU în domeniul drepturilor omului au fost premiaţi câştigătorii unui concurs de creaţie, desemnaţi prin vot public. Concursul a fost organizat de Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului. În total, au fost expediate 55 lucrări.
Similare
RECOMANDĂRI