SOCIAL

Proiectul de reabilitare a Lacului Sărat din Cahul este în impas

Birocraţia împiedică dezvoltarea. Se întâmplă la Cahul, în cazul proiectului de reabilitare a Lacului Sărat. În urmă cu patru ani, părea că proiectul va prinde din nou viaţă, fiind investite 11 milioane de lei pentru lucrări de renovare. Din 2016 însă, acesta a intrat în impas, nefiind concesionat zăcământul de apă minerală.

Renumit pentru apele minerale cu proprietăţi curative deosebite, astăzi Lacul Sărat este doar o... baltă, izolată cu un gard. După decenii în care a fost lăsat de izbelişte, în 2012 s-a decis reabilitarea lacului. Atunci, Fondul Naţional de Dezvoltare Regională a alocat, în urma unui concurs, 11 milioane de lei. În următorii trei ani au fost efectuate lucrări de curăţare şi amenajare a zonei din preajma lacului. Muncă şi bani în van, se pare.

Proiectul a intrat în impas din cauza zăcămintelor de apă, proprietate a statului. În 2016, Guvernul a decis să concesioneze zăcămintele şi să găsească un investitor. În primul concurs anunţat nu s-a găsit niciun doritor de a investi în dezvoltarea zonei. În a doua încercare, s-au înscris autorităţile locale din Cahul, care au venit cu un plan de dezvoltare, dar au picat concursul anunţat de Guvern. Motivul- lipsă de experienţă şi experţi necesari.
 
În aceste condiţii, proiectul rămâne din nou în aer pentru o perioadă nedeterminată.
 
Deocamdată nu am reuşit să obţinem o reacţie de la Ministerul Agriculturii. Lacul Sărat din Cahul s-a format la sfârşitul anilor ‘60 ai secolului trecut ca rezultat a sondării unei fântâni arteziene. Apa minerală cu miros pătrunzător de sulfură de hidrogen şi iod a fost recomandată în tratarea diferitor tipuri de afecţiuni.