SOCIAL

Proiectul „ARC muzical-istoric”, creat de către pianista din diasporă Ecaterina Baranov, revine

post-img

Proiectul „ARC muzical-istoric” revine cu două concerte de muzică clasică, care vor avea loc la Sala cu Orgă din Chişinău. Acesta este un proiect independent de redescoperire, conservare şi difuzare a unui segment din patrimoniul istoric, intelectual şi cultural în dispariţie al Republicii Moldova – muzica clasică de la începutul şi jumătatea secolului XX.

Pe 15 şi 18 februarie 2018, la Sala cu Orgă din Chişinău, muzicieni renumiţi din Franţa, acompaniaţi de Orchestra Naţională de Cameră, vor aduce în atenţia publicului şase opere dispărute timp de multe decenii ale compozitorilor: Solomon Lobel, David Fedov, Arkady Luxemburg şi Max Fisman.

Soliştii instrumentişti cu renume mondial Ami Flammer, Hélène Dautry, Ionel Streba, Elise Bachour, Rita Namorado, dirijorul Nicolas Kruger şi creatorul proiectului, pianista originară din Republica Moldova Ecaterina Baranov, vor evolua în regim de voluntariat, relevând tradiţia şi cultura populară într-un aspect academic: durerea cântului doinit, frumuseţea horei, nebunia oleandrei în forme de muzică clasică simfonică.

Primul concert va fi însoţit de proiectarea unui documentar muzical, filmat cu ajutorul Ambasadei Franţei în cadrul turneului rural „Leliţa Franţa joacă sârba moldovenească”. În vara anului 2017, un grup de francezi a organizat primele concerte de muzică clasică din istoria a şapte localităţi din Moldova.

Proiectul independent şi nefinanţat ARC muzical-istoric este creat de pianista Ecaterina Baranov, reprezentantă a diasporei care activează de mai mulţi ani în Franţa. Partener al proiectului este Asociaţia pentru Integrare a Migranţilor din Paris.