Proiect, propus de PAS: Alocaţii pentru părinţii care stau acasă cu copiii în timpul pandemiei
Sursa foto:PAS Vizualizari:

Proiect, propus de PAS: Alocaţii pentru părinţii care stau acasă cu copiii în timpul pandemiei

Partidul Acţiune şi Solidaritate a anunţat astăzi înregistrarea unui proiect de lege care prevede ca părinţii să beneficieze de o alocaţie lunară de stat specială sub formă de compensaţie în mărime de 75% din salariul mediu lunar al unuia dintre părinţii antrenaţi în supravegherea copiilor, pe toată durata suspendării activităţii grădiniţelor din cauza COVID-19. 

„Sunt exact 4 luni de când ţara noastră a declarat stare de urgenţă, iar activitatea grădiniţelor a fost oprită. 4 luni de când mii şi mii de familii care au copii de vârstă preşcolară se află într-o situaţie dificilă, pentru că părinţii nu au cu cine îşi lăsa micuţii  în condiţiile în care trebuie să meargă la lucru ca să-şi întreţină familia.

Eu am 2 copii de vârstă preşcolară care sunt acum acasă în grija bunicii care este şi ea în grupul de risc. Dar ce fac părinţii care nu au posibilitatea de a-şi lasă copiii în grija bunicilor? Îi iau cu ei la lucru? Îi lasă singuri acasă nesupravegheaţi? Angajează bona? De unde bani sa achite? Dar mamele care îşi cresc singure copiii, ce fac? Trebuie să spunem lucrurilor pe nume: acest stat are alte priorităţi decât bunăstarea şi securitatea socială a familiilor care au copii mici. (…) Mai mult, la 3 iulie guvernul a alocat peste 70 milioane lei pentru proiectul Arena Chişinău, în timp ce starea financiară a multor familii s-a redus drastic. Acest guvern trebuie să îşi revadă priorităţile: Arene sau familii şi copii în siguranţă şi securitate socială! Treziţi-va!”, a precizat vicepreşedinta PAS, Doina Gherman.

În context, vicepreşedinta PAS, deputata Veronica Roşca a menţionat: „În situaţia când în Republica Moldova familiile au cea mai înaltă rată a sărăciei, de ce Guvernul a abandonat aceşti copii şi aceşti părinţi? Fiecare a doua familie cu copii mici se întreţine din activitatea salarială. Ce a făcut Guvernul în aceste patru luni? Zero. Nu a venit să susţină nici părinţii, nici instituţiile preşcolare. Apreciem medicii care au curajul să spună că este riscantă redeschiderea grădiniţelor, însă este imoral şi inuman să abandonezi aceşti părinţi în situaţia când nu au nici o susţinere subvenţionată din partea statului. Acest proiect vine în ajutorul părinţilor care sunt cei mai activi contribuabili ai Republicii Moldova. Dacă Guvernul ar fi îndeplinit condiţiile UE, deja am fi avut peste 800 de milioane de lei, cu care am fi avut posibilitatea să susţinem aceste familii timp de trei luni”.

La conferinţă a participat şi Cristina Bordei, mama a unui băiat de 10 ani şi a unei fete de 6 ani, care spune că este într-o situaţie dificilă: „Sunt angajată şi sunt nevoită să muncesc 8 ore pe zi. În fiecare dimineaţă, împreună cu soţul, plecăm la muncă cu inima strânsă pentru că acasă rămân doi copii singuri. Ca să mă asigur că ei sunt bine pe parcursul zilei, am stabilit să ne conectăm pe viber, iar ei să petreacă timpul în aceeaşi cameră astfel încât să-i pot vedea şi să pot comunica cu ei”.

Similare
RECOMANDĂRI