Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Proiect de modernizare a transportului public din Chişinău. Primăria îşi propune să cumpere 300 de autobuze noi

Primaria Chişinău îşi propune să cumpere 300 de autobuze noi în următorii trei ani. Proiectul prezentat astăzi presupune un nou concept în transportul public şi urmează a fi propus pentru dezbateri în urmatoarea şedinta a consiliului local. Primele autobuze ar putea fi cumpărate chiar în acest an, dar numai prin licitaţie şi nu cum îşi dorea primarul Ion Ceban, direct din Belarus.

Planul elaborat de un grup de consilieri prevede achiziţionarea a 150 de autobuze pentru Chişinău şi 125 pentru suburbia. De asemenea sunt prevăzute şi 70 de troleibuze standart şi 38 fără fir. Primăria îşi propune să realizeze acest lucru în următorii trei ani cu ajutorul unui credit. Dacă va fi votat proiectul, primul lot de autobuze ar putea să ajungă la Chişinău până la sfârşitul acestui an.

„Noi trebuie să avem anul acesta în Chişinău o sută de autobuze, 30 de troleibuze cel puţin noi.Vorbim de autobuz de 12 metri, 107 locuri capacitatea, motorizare Disel, cel puţin Euro”, a spus ALEXANDRU TRUBCĂ, consilier municipal PAS

Compania care va livra autobuzele va fi selectată în urma unei licitaţii. Proiectul de modernizare a transportului dă o lovitură grea  proprietarilor de microbuze. Acestea pot dispărea de pe rutele din oraş până la sfârşitul anului viitor. Oricum, microbuzele nu mai erau eficiente în condiţiile în care ar trebui să respecte strict normele de prevenire a pandemiei.

„Treptat s-ar putea să fie doar pe nişte rute total marginal sau în general să nu mai fie, probabil că soarta lor va fi, ei trebuie să întreţină căci să nu creadă că cineva mâine va pune bâta pe ei”, a spus DORIN CHIRTOACĂ, consilier municipal PL.

Proiectul de modernizare mai prevede şi implementarea sistemului de tichetare electronică dar şi amenajarea benzilor rutiere dedicate mijloacelor de transport public. În Chişinău, circulă acum 389 de troleibuze, dintre care 122 sunt vechi, dar şi 143 de autobuze, cele mai multe cu termenul de exploatare depăşit.
Similare
RECOMANDĂRI