Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Programul de stat "Prima Casă" devine mai accesibil

Dorinţa de a avea propria locuinţă în Republica Moldova îi obligă pe mulţi basarabeni să plece peste hotare, pentru a strânge bani. Casele scumpe şi salariile mici fac tot mai grea îndeplinirea acestui vis. Însă, odată cu lansarea programului de stat "Prima Casă", numărul celor care au devenit proprietari de locuinţe a crescut considerabil. În reportajul următor aflam cum se pot obţine o garanţie din partea statului, la creditul ipotecar, dar şi compensaţiile la rata lunară, alături de o familie care a reusit să-şi cumpere un apartament prin intermediul acestui program.

Familia Plămădeală, din comuna Ciorescu, visa de mai mulţi ani să-şi procure o locuinţă nouă. Ideea lor a devenit realitate abia în luna decembrie a anului trecut.

„Când eram trei persoane doar, trei membri suprafaţa apartamentul unde stăm acum era suficientă după ce a a părut şi al patrulea membru al familie sigur că ne-am gândit să mărim şi suprafaţa de locuit. Ce mai mare problemă cu care ne-am confruntat la moment era de unde să achităm bani pentru a procura acest apartament”, a spusw SILVIA PLĂMĂDEALĂ, beneficiar „Prima Casă”..

Silvia mărturiseşte că, în condiţiile unui credit ipotecar obişnuit, i-ar fi fost imposibil să-şi procure apartamentul. Unica soluţie era să plece la muncă peste hotare, aşa cum fac mii de basarabeni.

„Pentru noi ar fi fost poate chiar şi imposibil dar fiind faptul că noi niciodată nu ne+am gândit să mergem peste hotare fiindcă nea+am gândit real la situaţia că nu putem să lăsăm doi copii fără părinţi desi e dureros faptul acesta şi ştim că foarte multe familii în ziua de astăzi chiar şi din rudele noastre au trecut prin aceste etape şi sunt cu un sentiment de acesta dureros”, a spus SILVIA PLĂMĂDEALĂ.

Programul Prima Casă le-a oferit, însă, posibilitatea să facă faţă cheltuielilor de zi cu zi, pe lângă rata lunară.

„Noi am hotărât totuşi să găsim o modalitate ca să fim aici pe loc lângă copii şi în acelaşi timp să ne putem realiza visul şi din motivul acesta am căutat ceva cum este de fapt programul prima casă care ne oferă această oportunitate. În decembrie la finele anului am procurat suntem proprietari cu acte în regulă deja a apartamentului pe care îl vedeţi aici”, a spus SILVIA PLĂMĂDEALĂ.

Cel mai fericiţi au fost copiii! Vor avea o cameră mult mai spaţioasă, iar noua lor locuinţă este aproape de zona unde stau acum, aşa că nu îşi vor pierde prietenii.

„Pentru copii sigur având o fetiţă de 12 ani şi având o minte mai lucidă ea a realizat aceste lucuri mult mai aproape de sufletul său şi sigur că s-a bucurat. Eu mă gândeam aşa era un vis de al meu zic as opta pentru un apartament nou, dar nu aş vrea să imi părăsesc comuna fiindcă ţin foarte mult la această comună şi chiar şi mă simt bine aici”, A SPUS SILVIA PLĂMĂDEALĂ.

Începând din această lună, familia Plămădeală va beneficia şi de o compensaţie mai mare, de 50% din valoarea apartamentului, ceea ce înseamnă că rata lunară va fi mai mică.

„Apartamentul ne-a costat din start 5018 mii lei l-am luat în credit pe un termen de 15 ani, respectiv lunar ne revine să achităm 5 mii de lei dintre care compensaţia chiar şi la moment cu majorarea de 50% care este pentru cei doi copii minori ne revine că ni se rambursează 2000 de lei ceea ce ne revine să achităm doar 3000 lei pe lună ceea ce este un avantaj extraordinar”, a precizat SILVIA PLĂMĂDEALĂ.

Programul a avut şi el de suferit în urma pandemiei de coronavirus. De aceea au fost operate mai multe modificări care să-l facă mai atractiv, pentru că se înregistrau tot mai puţine cereri.

„Respectiv a fost majorată vârsta de la 45 la 50 de ani totodată a fost micşorat aportul propriu dat fiind faptul că 10% în condiţiile actuale ar fi o povară mai mare aftfel am micşorat aportul la 5%. Sau modificat şi programele de compensare condiţiile au fost îmbunătăţite şi aftfel programele de compensare acoperă toţi beneficiarii din programul prima casă de credite garantate. Pentru familiile care au deja trei si mai mulţi copii va fi acordat 100% compensare din suma creditului.  Şi respectiv se majorează pentru unul şi doi copii de la 10 la 25% şi pentru doi copii la 50%”, a spus INA DARII, şef, secţia metodologie, Ministerul Finanţelor.

Astfel, pentru familiile cu trei copii sau mai mult, creditul devine gratuit, vor achita doar dobânda lunară.

„Nu a fost o scădere considerabilă dar totuşi o micşorare s-a observat. Deja vedem că mergem spre o direcţie pozitivă respectiv înrederea că o să putem să continuăm programul este destul de mare şi respectiv se observă si o creştere cu atât mai mult că după modificările operate creşte şi dorinţa şi posibilitatea de a accede la acest program”, a spus INA DARII.

Oamenii se tem, totuşi, să-şi asume povara unui credit pe zeci de ani. Cei care au beneficiat, însă, de program spun că au avut aceeaşi senzaţie, până când s-au informat mai bine. Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, în doi ani niciun beneficiar al programului "Prima Casă" nu a intrat în încapacitatea de a achita împrumutul.

„Faptul că nu ştii ce o să fie în ziua de mâine stai cam un pic pe gânduri dar eu le-as indemna pe tinerele familii să nu le fie frică. Chiar si mie unele persoane mi-au spus că am înţeles că uite programul prin care tu ti-ai procurat apartamentul nu e chiar atât de benefic Zic nu, eu am încercat şi nu regret acest fapt şi chiar ia-şi  îndemna pe tinerele familii să isi realizeze visul că asta până la urmă este un vis al tinerelor familii”, a spus SILVIA PLĂMĂDEALĂ.

„La moment cazuri de incapacitate de plată nu avem din contra avem deci în juru de 40 de garanţii care au fost închise anticipat şi garanţia la moment este stinsă şi asta se datoarează în mare marte faptului că persoana fizică care accesează creditul nu rămâne doar el şi creditul  faţă în faţă dar obţine suportul statului”, a spus INA DARII, şef, secţia metodologie, Ministerul Finanţelor.

De la începutul programului, peste 4 mii de beneficiari şi-au procurat o casă prin intermediul acestui program. Pentru anul acesta au fost prevăzute 90 milioane lei pentru implementarea programului "Prima Casa", din care 40 milioane pentru programele de compensare.
 
Similare
RECOMANDĂRI