Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Programele de susţinere a tinerilor din R. Moldova, slab finanţate

Autorităţile locale din Republica Moldova alocă foarte puţini bani sau deloc pentru programele de susţinere a tinerilor. E concluzia unui raport al Consiliului Naţional al Tineretului din care fac parte aproape 40 de organizaţii de tineret din Republica Moldova.

Potrivit studiului, anul trecut din bugetele locale s-au alocat în medie câte 23 de lei pentru un tânăr, iar cheltuielile totale au ajuns la aproape 28 de milioane de lei. Suma maximă care s-a cheltuit în unele raioane pentru un tânăr a fost de 104 lei, iar în altele nu s-a alocat niciun leu. Potrivit raportului CNT, doar şapte raioane au finanţat programe pentru tineri cu sume care depăşesc media de 23 de lei de persoană.

ROMAN BANARI, secretar general al Consiliului Naţional al Tineretului: „Sunt nişte bugete, asta chiar majoritatea dintre raioane, care finanţează sub 10 lei per tânăr, ceea ce nu este normal pentru dezvoltarea sectorului de tineret la nivel local şi să se asigure toate serviciile şi bunurile de care ele au nevoie.”

MARCEL MARIN, şef Direcţia tineret, Ministerul Educaţiei: „Chiar dacă pe foaie, uneori, cifrele sunt frumoase, în realitate nu este chiar aşa. Ceea ce ţine de la nivel central, ciclul strategic a politicilor de tineret s-a terminat în anul 2020. Încercăm cu paşi rapizi să lucrăm la un alt document.”

Cei mai mulţi bani pentru progame destinate tinerilor alocă raioanele Străşeni, Criuleni, Edineţ, Sângerei şi municipiul Bălţi. La polul opus sunt raioanele Călăraşi şi Donduşeni care nu au cheltuit nici un leu pentru tineri. La Cantemir, într-un an, s-au cheltuit 20 de bani pentru un tânăr, iar la Drochia - 40 de bani. Aproape 70% dintre tinerii intervievaţi susţin că în anul 2020, nu au participat la acţiuni finanţate din bugetul local. Cam tot atâţia tineri spun că nu au fost implicaţi în procese decizionale.

Reprezentanţii Consiliului Naţional al Tineretului recomandă autorităţilor plafonarea cheltuielilor pentru tineret, în aşa fel ca 3% din bugetul raional să revină sectorului de tineret. Astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, tinerii deputaţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate au anunţat că anul viitor vor fi alocaţi mai mulţi bani din bugetul de stat pentru domeniile educaţiei, culturii, antreprenoriatului şi sportului.

ADRIAN BĂLUŢEL, deputat PAS:  „În pofida unei atenţii foarte scăzute pentru sportivi, oricum au demonstrat că munca lor aduce rezultate Republicii Moldova. Noi din 2016 nu am avut nicio creştere a burselor de performanţă pentru sportivii noştri.”

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în anul 2020, pe teritoriul Republicii Moldova locuiau peste 680 de mii de tineri, care reprezintă un sfert din populaţia Republicii Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI