SOCIAL

Profesia de genist nu este doar pentru bărbaţi. Urmăriţi povestea unei tinere, care munceşte în Armata Naţională a Republicii Moldova

Profesia de genist nu este doar pentru bărbaţi. Şi femeile se descurcă de minune la înlăturarea minelor şi altor materiale explozive. Este şi cazul unei tinere, care munceşte în Armata Naţională a Republicii Moldova. Ea spune că a îndrăgit de mult această meserie, în care nu e loc de greşeli, iar fiecare pas trebuie calculat foarte atent.

Galina Mahu este locotenent major şi conduce un pluton al batalionului de geniu "Codu". A studiat specialitatea de transmisiuni la Institutul militar al forţelor armate, iar după absolvire a fost îndemnată să devină genist în batalionul "Codru". Nu a ezitat şi a acceptat provocarea.

Galina Mahu munceşte cot la cot cu bărbaţii şi nu îi este frică să calce prima pe un teren minat. În timpul operaţiunilor de deminare, ea e îmbrăcată într-un echipament de protecţie, care cântăreşte zeci de kilograme. Îşi calculează fiecare mişcare pentru a evita explozia unor proiectile uzate, rămase nedescoperite în urma conflictelor armate.  

„Nu este un lucru uşor , trebuie mult să studiezi, să nuai frică să fii conştient de fioecare pas. Nu are dreptul la nici o greşeală şi asta îmi place mult. Nu am frică”, a spus Galina Mahu.

Galina Mahu e genist de trei ani şi nu vrea să renunţe la această profesie. Ea spune că o motivează mai ales la gândul, că cei dragi o aşteaptă acasă.

„Aprecierea societăţii, fiecare misiune dusă la capat e o viaţă salvată. Dacă am îmbracat bocanii am tot dreptul de a mă remarca ca şi ceilalţo miliitari. Deşi este în societate chestia cum o doamnă poate să fie genist. La noi încurajează ce nu cunoşti, te ajută. Îţi arată. O femie toate le reuşeşte, şi familia şi serviciu şi să le ducă pe toate la capăt cu succes”, a spus Galina Mahu.

În Armată Naţională lucrează doar două femei geniste.