SOCIAL

Procurorii îi aduc o nouă învinuire lui Vladimir Plahotniuc. În acelaşi dosar este cercetat şi fostul deputat Constantin Botnari

Procurorii îi aduc o nouă învinuire fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, într-un dosar privind depăşirea atribuţiilor de serviciu şi falsificarea unor acte publice în iunie 2019. În acelaşi dosar e cercetat şi fostul deputat PD Constantin Botnari, un apropiat al lui Plahotniuc, dat în urmărire internaţională.

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate menţionează că la indicaţia lui Vladimir Plahotniuc, Constantin Botnari şi-ar fi folosit autoritatea ca să obţină ilegal buletine de identitate şi paşapoarte pentru persoane din anturajul fostului lider al Partidului Democrat. Actele de identitate ar fi fost perfectate în lipsa acelor persoane, cu cereri şi semnături false. Autorităţile au confirmat pentru TVR Moldova că fostul deputat PD Constantin Botnari, poreclit "borseta" lui Vladimir Plahotniuc, este anunţat în urmărire internaţională de Interpol.

VIOREL ŢENTIU, şeful Direcţiei Cooperare Poliţienească Internaţională a IGP: „Confirm faptul că Constantin Botnari figurează ca fiind căutat prin localizare prin canalele Interpol. Noi vorbim despre o căutare care este destinată cooperării poliţieneşti internaţionale, destinată autorităţilor de aplicare a legii. + 00-03 Plahotniuc nu este în căutare internaţională”.

Vladimir Plahotniuc a fost pus sub învinuire şi în dosarul "Metalferos". El este învinuit pe trei capete de acuzare: crearea şi conducerea unei organizaţii criminale, escrocherie în proporţii deosebit de mari şi spălare de bani. La rândul său, Constantin Botnari, este cunoscut inclusiv pentru faptul că a deţinut o locuinţă de lux, care aminteşte de Casa Albă de la Washington, pe care a vândut-o recent. Potrivit experţilor imobiliari, casa ar valora cel puţin şapte milioane de lei. Autorităţile amintesc că în afară de Botnari, sunt daţi în urmărire internaţională şi alţi cetăţeni ai Republicii Moldova. Între aceştia e şi deputatul Ilan Shor, care în curând ar putea rămâne fără imunitate parlamentară dacă legislativul va da curs solicitărilor Procuraturii Generale. Shor e cercetat în dosarul fraudei bancare şi în cel privind concesionarea aeroportului.

OLESEA STAMATE, preşedinte, Comisia Juridică, Numiri şi Imunităţi :„A aprobat rapoartele pe toate cele 9 cereri ale procurorului General, respectiv acestea urmând a fi transmise plenului Parlamentului pentru a adopta hotărârea. Reprezentanţii Procuraturii s-au descurcat foarte bine la acest capitol. Membrii comsiei au primit toată informaţia necesară de la Procuratura Generală ca să-şi formeze o impresie, sau o imagine obiectivă vizavi de faptele pe care le pretinde PG că ar fi fost comise de deputatul Ilan Shor”.

Din 2017, Ilan Şor este condamnat la închisoare de prima instanţă în dosarul furtului miliardului. Deşi este deputat în Parlamentul ales în iulie, Şor nu s-a prezentat la vreo şedinţă şi a fost lipsit de salariul de deputat. Interpol îl mai caută pentru huliganism şi alte încălcări ale legii pe fostul şef al Inspectortatului General de Poliţie, Gheorghe Cavcaliuc. Ministerul de Interne a solicitat organizaţiei Interpol o solicitare de a-l urmări şi pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, demers care este în curs de examinare.

Între timp, pe reţelele de socializare au apărut imagini cu Platon în metroul din Londra. El a fost pus recent sub învinuire într-un nou dosar de escrocherie. Platon ar fi condus "un grup criminal organizat" care a prejudiciat cu aproape 20 de milioane de lei Biroul Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule. Autorităţile precizează că numele lui Botnari, Şor şi Cavcaliuc nu figurează pe site-ul organizaţiei Interpol, însă se află în baza de date accesibilă doar autorităţilor competente.