Primul laborator pentru însămânţarea artificială a reginelor de albine a fost deschis în raionul Cimişlia
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Primul laborator pentru însămânţarea artificială a reginelor de albine a fost deschis în raionul Cimişlia

Primul laborator pentru însămânţarea artificială a reginelor de albine, deţinut de producătorii din Republica Moldova, şi-a început activitatea în satul Sagaidacul Nou, raionul Cimişlia. Laboratorul a fost dotat cu suportul proiectului Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM), care a oferit cele mai moderne echipamente ce permit dezvoltarea materialului genetic de calitate superioară, capabil să producă cantităţi importante de miere.

Potrivit Moldpres, proiectul USAID/APM a investit circa 400 mii de lei în noul laborator, prevăzut cu utilaje pentru însămânţare, incubator cu o capacitate de 400 de regine, microscop care permite producerea materialului genetic de calitate. Laboratorul va fi utilizat pentru însămânţarea artificială a reginelor de  albine de rasa Carpatina, selecţionate din familii cu caracteristici genetice deosebite. Ulterior, reginele selecţionate vor fie distribuite apicultorilor pentru multiplicare.

Potrivit lui Petru Sacară, preşedintele Asociaţiei din Cimişlia, producerea materialului genetic de calitate asigură familii de albine sănătoase, rezistente la diverse boli, care produc miere de calitate. „Noul laborator permite îmbunătăţirea fondului genetic apicol autohton şi a stării de sănătate a familiilor de albine. În situaţia în care Programul Naţional de dezvoltare a apiculturii din Republica Moldova îşi propune ca, până în 2025, cel puţin 50% din cererea anuală de material genetic pentru sectorul apicol din Moldova să fie satisfăcută de materialul genetic autohton, fără un astfel de laborator acest obiectiv ar fi imposibil de atins”, a precizat Petru Sacară.

Adiţional laboratorului de însămânţare artificială a reginelor, a fost iniţiată o serie de instruiri pentru apicultorii profesionişti, precum şi pentru tinerii apicultori, care doresc să studieze şi să reproducă regine pentru apicultorii moldoveni.

„Proiectul USAID/APM a oferit asistenţă complexă pentru dezvoltarea sectorului apicol din R. Moldova, care a reuşit în 2019 să efectueze exporturi în valoare de circa 11,9 milioane USD. În mare parte, asistenţa USAID s-a axat pe creşterea productivităţii şi a vânzărilor. Însă productivitatea este influenţată de multipli factori, iar fondul genetic este unul din factorii de bază. Cu suportul USAID, MoldApis astăzi poate produce material genetic de calitate, devenind un centru local educaţional şi de producere pentru toţi apicultorii din Moldova”, a relevat Scott Hocklander, şeful misiunii USAID în R. Moldova.

Conform datelor autorităţilor publice, în Republica Moldova sunt înregistraţi aproape 7800 de apicultori, care deţin circa 260 mii de familii de albine. Pentru sectorul apicol din ţara noastră anual sunt necesare circa 100 mii de regine. Specialiştii estimează că circa 80 la sută din materialul genetic este importat ilegal în Republica Moldova, fără a fi confirmată sănătatea acestuia. În prezent,  doar zece apicultori sunt acreditaţi pentru producerea reginelor.

Similare
RECOMANDĂRI