Primul complex etno-turistic în stil găgăuz, inaugurat în satul Congaz
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Primul complex etno-turistic în stil găgăuz, inaugurat în satul Congaz

Primul complex etno-turistic în stil găgăuz din Republica Moldova a fost inaugurat în satul Congaz, raionul Comrat. Acesta dispune de patru case tradiţionale ţărăneşti, cu pereţi de lut şi acoperiş din stuf, un muzeu, o cramă, un restaurant cu terasă în stil naţional, un mini-hotel şi o sală de festivităţi, transmite IPN.

Proprietara complexului este Ana Statova şi are în calitate de angajaţi 14 locuitori ai satului. Aceasta a beneficiat de asistenţă şi de un grant de 18,5 mii de euro din partea UE, prin programul SARD, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

„Turismul este o nişă cu mare potenţial, neexplorată până acum în regiunea noastră. Am reuşit să creăm nu doar un loc perfect de odihnă pentru turiştii locali şi cei străini, dar şi o atracţie turistică inedită pentru UTA Găgăuzia”, a menţionat proprietara complexului, citată într-un comunicat de presă remis de PNUD.

Şeful adjunct al secţiei operaţiuni din cadrul Delegaţia UE la Chişinău, Gintautas Baranauskas, a spus la ceremonia de inaugurare a complexului că prin asemenea proiecte UE contribuie nu numai la îmbunătăţirea condiţiilor de trai, ci şi la un viitor mai bun pentru generaţiile următoare.

Cu ajutorul unui grant de 18,2 mii de euro din partea UE, prin programul SARD, la vinăria „Kara Gani” din oraşul Vulcăneşti, la 6 noiembrie a fost inaugurat un sistem energetic ecologic, format din 70 de panouri solare, invertoare şi generatoare electrice, care asigură independenţa energetică a vinăriei.

Tot la Vulcăneşti, a mai fost inaugurat parcul de odihnă amenajat pe malul râului Cahul, albia căruia a fost reabilitată pe o lungime de trei km. În ultimii ani, albia râului nu fusese curăţată şi era înnămolită, iar după fiecare ploaie râul inunda gospodăriile din apropiere. Costul proiectului a fost de aproape 127 de mii de euro. 70 de mii de euro au fost oferiţi de UE, iar diferenţa a fost acoperită din bugetul regional şi cel al comunităţii.
Similare
RECOMANDĂRI