Primăria din Bălţi a fost acuzată că a înstrăinat ilegal terenuri din Parcul Central
Sursa foto:IPN Vizualizari:

Primăria din Bălţi a fost acuzată că a înstrăinat ilegal terenuri din Parcul Central

Mai multe terenuri din Parcul Central din Bălţi au fost înstrăinate unor agenţi economici, care desfăşoară activităţi comerciale. Declaraţia a fost făcută de un locuitor al oraşului Bălţi, care a mai menţionat că a fost vândut şi un drum public. Localnicul Nicolai Usatîi afirmă că aceste acţiuni au fost făcute ilegal de către Primăria Bălţi, întrucât parcul este un obiectiv cu statut protejat care nu poate fi supus privatizării.

Într-o conferinţă de presă la IPN, Nicolai Usatîi a declarat că seria de privatizări a început încă acum 20 de ani când Primăria Bălţi a vândut un drum public, singurul care ducea spre un râu. După privatizarea acestuia, bărbatului i-a fost îngrădit accesul spre proprietatea sa. Localnicul s-a adresat în instanţa de judecată pentru ca să fie verificată legalitatea acestei acţiuni. În prezent dosarul se află pe rol la Curtea Supremă de Justiţie.

Nicolai Usatîi susţine că a studiat mai multe acte şi a aflat că responsabilii care au fost până acum la Primăria din Bălţi şi cei care sunt acum au vândut pe parcursul anilor bucăţi de teren din Parcul Central la preţuri foarte mici, iar cetăţenii nu au fost întrebaţi dacă sunt de acord ca în parc să fie construite două cafenele. Una dintre ele a fost reconstruită şi extinsă pe un spaţiu mult mai mare. Bărbatul afirmă că a remis numeroase adresări către aleşii locali pentru a-i atenţiona despre această problemă, însă, lucrurile nu s-au schimbat.

Ion Ştefăniţă, directorul general al Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor (AIRM), a afirmat că Parcul din Bălţi este un obiectiv cu statut protejat care datează din anul 1918. În aceste condiţii, acesta nu este pasibil privatizării. „Sunt şi în Legea culturii şi în Legea privind administrarea şi deetatizarea proprietăţii publice, articole care menţionează expres că patrimoniul cultural istoric care este cu statut protejat în Republica Moldova, nu poate fi privatizat”, afirmă directorul AIRM.

Începând cu anul 2010, AIRM a făcut o inventariere a tuturor obiectivelor care au statut protejat, inclusiv cele din municipiul Bălţi. Astfel, în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat au fost incluse peste 5500 de obiective protejate de stat, inclusiv două parcuri din Bălţi, dintre care unul este Parcul Central, transmite IPN.
Similare
RECOMANDĂRI