Preţurile de producător pentru unele medicamente sunt în uşoară scădere
Vizualizari:

Preţurile de producător pentru unele medicamente sunt în uşoară scădere

Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale a înregistrat în luna iulie preţurile de producător pentru peste trei sute de preparate farmaceutice. Acestea au fost în medie cu 2,53% mai mici comparativ cu cele înregistrate în iulie anul trecut.

În iulie, Comisia Medicamentului din cadrul instituţiei a avizat peste o sută de produse medicamentoase, scrie IPN. Aproape 50 au trecut autorizarea primară, iar 55 medicamente au fost autorizate repetat. 25 de produse sunt medicamente originale, 43 – medicamente generice, 29 – cu utilizare bine stabilită, iar şapte fac parte din categoria „alte tipuri de cereri” (homeopate, cerere pentru produs biologic similar, cerere pentru medicamente din plante medicinale cu utilizare tradiţională etc.).

70% din preparate autorizate pe parcursul lunii precedente fac parte din categoria Rx (eliberate cu prescripţie medicală), iar celelalte – din categoria OTC (fără prescripţie medicală). Produsele medicamentoase autorizate vizează tratamentul afecţiunilor cardiovasculare, bolile sistemului nervos, antiinfecţioase de uz sistemic, tractul digestiv şi metabolism, bolile aparatului respirator etc.

În ce priveşte asigurarea pieţei farmaceutice a Republicii Moldova cu medicamente de calitate, eficiente şi inofensive, pe parcursul lunii iulie, Laboratorul pentru Controlul Calităţii Medicamentelor al AMDM a verificat 3415 de serii de produse farmaceutice, două fiind rebutate.
Similare
RECOMANDĂRI