Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Preţul la miezul de nucă a scăzut din nou. Oamenii sunt revoltaţi dar nu au ce face, vând la preţul impus de colectori

Cresc nemulţumirile printre producătorii de nuci. Preţul a scăzut din nou de aproape o săptămână. Miezul de nucă se vinde la un preţ mult mai mic faţă de lunile trecute. Una dintre cauze ar fi reinstaurarea monopolului de export. Oamenii sunt revoltaţi dar nu au ce face şi vând la preţul impus de colectori.

La începutul lunii octombrie, Comisia Economie Buget şi Finanţe din Parlament a depistat mai multe scheme frauduloase în care ar fi fost implicate şi instituţii de stat. Problemele ar fi fost rezolvate, iar preturile de achiziţie a miezului de nucă au revenit la cele din 2016. Dar nu pentru mult timp.

IGOR MUNTEANU deputat ACUM: „Observ cu nemulţumire faptul că la o săptămână după căderea Guvernului Sandu, situaţia s-a inversat a revenit cu exactitatea la cea care reprezenta vârful din perioada crizei. Nu e vorba de nicio volatilitatea pe pieţele externe sau internaţionale şi probabil din cauza revenirii la schemele frauduloase din acest sector al miezului de nucă acolo unde săracii sunt taxaţi şi bogaţii huzuresc".

Preşedintele Asociaţie Producătorilor de Culturi Nucifere, din Republica Moldova confirmă că s-au modificat preţurile dar nu cunoaşte cauzele.
 
OLEG TÎRSÎNĂ preşedintele UAPCN: „Eu nu aş putea să vă listez cauza precis pentru că nu cunoaşte nimeni la moment există o perioadă în care preturile puţin au scăzut în plan european şi implicit şi la noi. Nu avem cum să confirmăm spusele domnului Munteanu probabil că dumnealui are careva surse verificate, dar sper foarte mult că nu e aşa."

La Piaţa Centrală din Chişinău, oamenii din toată ţara vin, dis de dimineaţă, să aducă miezul de nucă la cei care îl colectează pentru  export. Preţul ar fi scăzut cu zeci de lei.

Colectorii au evitat să explice cauzele impunerii de noi tarife. Doar sub protecţia anonimatului s-a confirmat că reinstaurarea unui nou monopol nu este un zvon.

Şi fostul premier Maia Sandu a confirmat existenţa unui monopol pe această piaţă. Ea a susţinut că taxa pe care unii antreprenori o achitau neoficial în timpul guvernări PDM, era de 50 de eurocenţi sau chiar un dolar pentru fiecare kilogram de nuci exportate. Pavel Filip a negat atunci acuzaţiile.
Similare
RECOMANDĂRI