Preşedintele raionului Briceni: În doar 48 de ore, nivelul apei a crescut cu doi metri
Sursa foto:IGSU Vizualizari:

Preşedintele raionului Briceni: În doar 48 de ore, nivelul apei a crescut cu doi metri

Oamenii din cele 24 de gospodării din localităţile Criva, Drepcăuţi şi Lipcani, raionul Briceni, care au fost evacuaţi în legătură cu pericolul de inundaţii, s-au adăpostit la rude. Cu ei şi-au luat şi animalele pe care le creşteau în gospodării. O parte din bunuri au fost ridicate în podurile caselor, altele au fost duse la căminul Colegiului pedagogic din oraşul Lipcani.

Contactat de IPN, preşedintele raionului Briceni, Vitalii Lupaşco, a declarat că ploile puternice au început încă pe 15 iunie, iar ca urmare a crescut nivelul apei în Prut. Pericolul de inundaţii este şi în urma ploilor abundente din localităţile Cernăuţi şi Novoseliţa din Ucraina. Nivelul apei s-a ridicat mult – în doar 48 de ore, nivelul a crescut cu doi metri.

Apa a ajuns la porţile oamenilor, în beciurile mai multor gospodării. Vitalii Lupaşco speră  că nu se va repeta situaţia din 2008, când au fost inundaţii semnificative.

Preşedintele raionului a mai spus că a fost convocată Comisia pentru situaţii excepţionale în cele trei localităţi. Populaţia din zone cu pericol de inundaţii a fost prevenită despre riscuri. Probleme cu cazarea localnicilor care acceptă să fie evacuaţi nu există, afirmă preşedintele raionului.

În zonele de risc sunt instituite posturi fixe, care monitorizează situaţia şi raportează nivelul de creştere a apei pe segmentele de observare. Puncte de monitorizare au fost amplasate în oraşul Lipcani, dar şi satele Drepcăuţi şi Criva.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis avetizare cod portocaliu în legătură cu precipitaţiile foarte puternice, prognozate în cursul superior a bazinului hidrografic al râului Prut (Ucraina). Hidrologii avertizează că, în perioada 23-29 iunie, va creşte nivelul apei pe sectorul Criva-Costeşti-Stânca cu circa doi metri. Totodată, în legătură cu decizia subcomisiei de exploatare a Nodului Hidrotehnic Costeşti –Stânca de a mări volumul deversării apei din Lacul de Acumulare Costeşti-Stânca (râul Prut) până la 510 m3/s, Centrul Hidrologic avertizează referitor la creşterea nivelului apei pe sectorul Costeşti-Stânca -Cantemir cu 2,5-3,5 metri, precum şi pe sectorul Cantemir-Brânza cu unu-doi metri.

Similare
RECOMANDĂRI