Premieră în medicina naţională! Chirurgii de la spitalul „Timofei Moşneaga” au salvat viaţa unui bărbat, realizând prima protezare extraanatomică
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Premieră în medicina naţională! Chirurgii de la spitalul „Timofei Moşneaga” au salvat viaţa unui bărbat, realizând prima protezare extraanatomică

Chirurgii vasculari ai IMSP SCR ”Timofei Moşneaga” au realizat o premieră naţională în medicină, astfel salvând viaţa unui pacient. Aceştia au efectuat protezare extraanatomică transobturatorie ilio-poplitee cu autovenă, unui bărbat de 71 de ani. Cu alte cuvinte, medicii au reuşit să salveze atât piciorul bolnavului, cât şi viaţa acestuia, recurgând la o metodă chirurgicală dificilă, ce presupune efectuarea intervenţiei într-o zonă greu accesibilă vizual şi tehnic şi cu un risc enorm în timpul operaţiei.

Medicii au luptat de două ori pentru viaţa acestui bolnav. Bărbatul iniţial a fost operat peste hotarele ţării, fiind diagnosticat cu o patologie arterială periferică. Acolo, lui i-a fost instalat un bypass femuro-popliteu cu proteză sintetică. Revenind acasă, rănile postoperatorii s-au infectat şi s-a dezvoltat o patologie asociată protezei sintetice, infecţie paraprotetică. Bolnavul a fost reoperat de această dată la IMSP SCR ”Timofei Moşneaga” , iar medicii au utilizat în loc de proteză, vena proprie a bolnavului, de la piciorul contralateral. După recoltarea probelor a lichidului din plăgile postoperatorii şi de pe suprafaţa protezei, s-a identificat agentul patogen cauzal ca fiind Staphylococcus aureus,  meticilino-rezistent, cu care este foarte dificil de luptat.  Această infecţie reprezintă un risc major pentru siguranţa şi viaţa bolnavului. La două luni după prima intervenţie pacientul la domiciliu suferă o hemoragie erozivă din regiunea infrainghinală. Pacientul se reinternează în mod urgent în secţia Chirurgia Vasculară pentru tratament chirurgical repetat. Pentru a salva membrul inferior al pacientului şi a minimaliza riscul de hemoragie repetată din plaga infectată infrainghinală a fost luată decizia de a efectua protezarea extraanatomică transobturatorie ilio-poplitee cu autovenă. În Republica Moldova până la acest moment nu s-au efectuat astfel de operaţii, deşi au existat pacienţi eligibili pentru asta. Aceştia însă au fost abordaţi diferit, ţinând cont de riscul major al operaţiei.

”Orificiu obturator posedă o formaţiune anatomică ”delicată” din punct de vedere anatomic şi chirurgical, care se numeşte  ”corona mortis”- zonă de conexiune a colateralelor vaselor bazinului mic, prin care la trecerea bypass-ului (şuntului), pot fi lezate, ceea ce se poate solda cu hemoragie greu controlabilă (pierdere mare de sânge) care poate pune în pericol viaţa pacientului. Plaga infrainghinală postoperator a fost tratată în mod deschis prin pansamente locale zilnice, cu cicatrizarea secundară” a declarat chirurgul vascular, Emelian Oţel.

Pacientul a fost externat acasă şi se simte bine.

Similare
RECOMANDĂRI