SOCIAL

Pregătirile pentru întâmpinarea Mărţişorului sunt în toi

Iarna, atât cât a fost, e pe sfârşite. Mărţişorul e tot mai aproape aşa că artizanii şi comercianţii se pregătesc pentru a-şi uimi cumpărători. Meşterii populari oferă o alternativă pentru mărţişoarele clasice, multe dintre ele, fără personalitate.

La modă sunt acum mărţişoarele croşetate cu motive tradiţionale, cele turnate din polimeri sau create din flori uscate sau lemn. Preţul acestora este în fumcţie de model şi mărime.

Inesa Munteanu a început să coşeteze mărţişoare în urmă cu opt ani. Din dorinţa de a fi deosebită, a început să-şi pună imaginaţia la încercare pentru a crea ceva unic.

Şi pentru că suntem un popor ce respectă tradiţiile, Viorica Morari croşetează mărţisoare cu panglici tricolore. Instrumentele de bază sunt croşetul şi aţa.

Cererile de mărţişoare au crescut, aşa că are mult de lucru. Olga Torgai borodează şi ea, de aproape doi ani, mărţişoare tradiţionale.

Cele mai multe mărţişoare se vând pe Internet. Preţurile încep de la 10 lei şi pot ajunge şi până la câteva sute de lei. La români, mărţişorul, ca obiect simbolic, a fost alăturat Dochiei, personaj mitologic, a cărei zi era sărbătorită la 1 martie. Sărbătoarea Mărţişorului se mai întâlneşte la bulgari, care o numesc Marteniţa, dar şi în Macedonia şi Albania.