Pregătiri pentru alegerile prezidenţiale: Utlizarea tabletelor va face ca alegătorii să stea mai puţin timp la cozi
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Pregătiri pentru alegerile prezidenţiale: Utlizarea tabletelor va face ca alegătorii să stea mai puţin timp la cozi

Funcţionarii secţiilor de vot din străinatate care notau cu pixul datele personale ale votanţilor vor folosi la alegerile pentru preşedintele României o tabletă pe care vor completa doar Codul Numeric Personal. Oficialii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi ai Autorităţii Electorale Permanente susţin că românii din diasporă vor sta astfel mai puţin timp la coadă ca să voteze.

25.000 de tablete a distribuit STS în România şi în străinătate. Echipamentul electronic e necesar atât pentru prevenirea votului multiplu cât şi pentru monitorizarea prezenţei la vot. O noutate pentru românii din strainatate e introducerea preluării electronice a semnăturii pentru votanţi şi eliminarea listelor fizice.

În medie vor fi 8 tablete în fiecare secţie de votare de pe teritoriul european şi 7 în spaţiile electorale din ţări de pe alte continenete. Cei de la STS acuză însă că Autoritatea electorală permanentă nu a solicitat centralizarea rezultatelor provizorii de la nivelul secţiilor de votare. De aceea, susţin reprezentaţii STS, am putea vorbi de lipsa de transparenţă.

De cealalta parte, seful AEP spune ca ar fi vorba numai de o problema de terminologie.

La fel ca în urmă cu doi ani filmarea numărării voturilor se va face numai în străinătate. În România fiind aproape 19.000 de secţii de votare,spune Constantin Mituleţu-Buică, ar fi foarte greu de gestionat o astfel de situaţie dat fiind că filmarea se face direct cu tableta.Cei de la STS au pus la punct un Centru de suport tehnic prin care oferă asistenţă tehnică operatorilor de calculator şi preşedinţilor secţiilor de votare din ţară şi din străinătate.
Similare
RECOMANDĂRI