Precizări privind solicitarea certificatelor de la CNAS
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Precizări privind solicitarea certificatelor de la CNAS

Casa Naţională de Asigurări Sociale precizează că subdiviziunile sale teritoriale nu eliberează certificate pe suport de hârtie pentru a fi prezentate la diferite instituţii publice de pe teritoriul Republicii Moldova. Instituţia vine cu aceste precizări în contextul multiplelor adresări ale solicitanţilor de certificate, transmite IPN.

CNAS menţionează, într-un comunicat de presă, că schimbările în activitatea instituţiei au fost generate de modificările operate în Legea nr.142 din 19 iulie 2018 cu privire la schimbul de date şi interoperabilitate, prin completarea art. 6 „Conectarea la platforma de interoperabilitate şi participarea la schimbul de date”.

Potrivit prevederilor legii, autorităţile publice sunt obligate să asigure prestarea serviciilor fără a solicita documente de la persoane fizice şi juridice în cazul în care datele conţinute în aceste documente sunt disponibile în resursele informaţionale şi pot fi consumate sau furnizate prin intermediul platformei de interoperabilitate MConnect.

Prin Platforma tehnologică comună de schimb de date cetăţenii vor oferi autorităţilor publice datele personale o singură dată, iar instituţiile publice vor utiliza aceste date pentru prestarea serviciilor publice.

Totodată, cetăţenii pot solicita în continuare de la casele teritoriale de asigurări sociale certificatele necesare pentru prezentarea lor peste hotarele ţării.
Similare
RECOMANDĂRI