SOCIAL

Povestea de viaţă a unei femei minion a ajuns subiect de film documentar

Povestea de viaţă a unei femei minion a ajuns subiect de film documentar a cărui premieră urmează să aibă loc peste câteva luni. Liliana Mării este o adevărată inspiraţie pentru multă lume, iar filmul vine să arate tuturor că nimic nu este imposibil. Regizorul Roman Gaţcan este la primul său film documentar şi speră ca producţia să aibă succes internaţional.

Energică şi gata să facă lucruri măreţe. Aşa am cunoscut-o pe Liliana Mării, o femeie de 45 de ani, care deşi are o statură de doar 130 de centimetri, mereu tinde să fie la înălţime. Femeia povesteşte că a simţit de mic copil privirile mai speciale ale celor din jur, şi asta pentru că din cauza unor afecţiuni, nu s-a dezvoltat corespunzător.

LILIANA MĂRII: „Eu vedeam că cei din familia mea sunt mai înalţi şi asta pe mine mă deranja că de cei sunt mai înalţi. Şi la grădiniţă îi vedeam pe ceilalţi mai înalţi. Îmi puneam întrebări şi o întrebam şi pe mama.”

Asta nu a împiedicat-o să-şi atingă scopul de a trăi toate pasiunile şi visele vieţii, chiar dacă a trecut deseori prin momente dificile.

LILIANA MĂRII „Au fost momente când am fost discriminată, nu pot să neg chestia asta, dar au fost şi momente când am fost încurajată şi mi s-au dat aripi să merg mai departe.”

Licenţiată în drept, cu masterat în psihologie, Liliana este foarte activă şi implicată în numeroase proiecte. Unul dintre ele este şi proiectul artistic "Vocea tăcerii" în format handshow.

Aceasta este doar o parte din povestea de viaţă a Lilianei care de curând a fost transpusă într-un film documentar, a cărui premieră urmează să aibă loc peste câteva luni.

LILIANA MĂRII: „Scopul pentru care am acceptat să fiu filmată  e să-i încurajez pe alţii. Da, sunt greutăţi, dar prin greutăţi spre stele.”

Liliana povesteşte că a pus suflet în fiecare scenă filmată.

LILIANA MĂRII: „Atunci când tu dai ceva din interiorul tău, în fiecare zi sunt nişte emoţii pe care tu ne le-ai zis practic la nimeni, dar în film trebuia să le zic. Dar nu la toţi am zis ceea ce am redat în film.”

 Iniţiativa de a face cât mai cunoscută viaţa Lilianei aparţine regizorului Roman Gaţcan. Ideea i-a venit în timpul unui training la care mai mulţi tineri cineaşti au fost instruiţi în documentarea şi realizarea producţiilor despre problemele sociale şi promovarea drepturilor omului.

ROMAN GAŢCAN, regizor: „ Eu am dezvoltat un conceptul. Era Liliana, era colectivul ei Vocea tăcerii, care este un hobby al ei, ulterior s-a transformat în ceva mai mult decât hobby şi eu pe baza asta am început. Am mers la o repetiţie a ei, de unde mi-a venit şi denumirea titlului Vocea Lilianei care a venit absolut natural.”

Roman Gaţcan produce primul său film documentar de lung metraj şi povesteşte că a realizat aproape totul de unul singur.

SINCRON ROMAN GAŢCAN, regizor: „În documentar chiar nu ştii la ce să te aştepţi. Tu îţi faci o idee de bază şi mergi deja pe valul acesta. Mie mi-a plăcut foarte mult că adesea, lucrurile în cadru se întâmplau mai bine decât mi-am imaginat.”

Roman Gaţcan speră să cucerească publicul din mai multe ţări ale lumii, mai ales că documentarul poate motiva în mod deosebit oamenii să depăşească multe greutăţi ale vieţii.

ROMAN GAŢCAN, regizor: „Pentru oameni, dacă o să vadă acest film, ei îşi vor da seama că nu ai scuze să nu mergi înainte. Care sunt scuzele tale la tine fiind totul în regulă, fiind sănătos, tu nu ai scuze să nu mergi înainte.”

Documentarul a fost realizat în cadrul proiectului "Promovarea standardelor europene în reglementarea domeniului audiovizualului din Republica Moldova". Consiliul Europei, în parteneriat cu Studioul "Telefilm-Chişinău", a sprijinit 16 tineri cineaşti în reflectarea problemelor sociale şi a celor ce ţin de drepturile omului. Timp de 5 zile, ei au fost instruiţi în regim online de experţi ai Consiliului Europei. Astfel, tinerii cineaşti şi-au îmbunătăţit cunoştinţele cu privire la conţinutul şi conceptul unui film, descrierea personajelor sau organizarea interviurilor. Autorii celor mai bune scenarii de filme documentare au beneficiat de susţinere din partea Consiliului Europei în realizarea documentarelor în perioada lunilor iulie-septembrie 2020.