SOCIAL

Povestea Alinei, victimă a violenţei în familie, care a reuşit să-şi schimbe viaţa. „Mă închidea în casă şi nu-mi permitea să ies nicăieri”

Violenţa domestică este una din cele mai răspândite dar şi neglijate încălcări ale drepturilor omului în Republica Moldova. Mai mult de jumătate dintre femei s-au confruntat cu cel puţin o formă de violenţa, iar 40 al sută au fost bătute, cel puţin odată. Nu sunt statistici ci realităţi dure. Îmbucurător este faptul că tot mai multe femei caută ajutor şi se adresează centrelor ce oferă asistenţă. Este şi cazul Alinei, o victimă a violenţei în familie care a reuşit, într-un final, să-şi schimbe viaţa.

În cazul Alinei, calvarul a început atunci când a apărut primul copil şi nu mai putea să muncească pentru a aduce bani în casă.

„Au fost ţipete, lovituri şi agresiune psihologică. Mă închidea în casă şi nu îmi permitea să ies nicăieri, nici la plimbare cu copilul. Îmi interzicea să folosesc telefonul sau alte mijloace de comunicare. Nu mă puteam atinge nici de produsele alimentare deoarece zicea că sunt cumpărate din banii lui”, spune Alina. 
 
A fost peste puterile ei să mai suporte scandalurile şi a decis să plece. Intr-un moment când bărbatul nu a fost acasă, şi-a strâns lucrurile, şi-a luat copilul, care avea jumătate de an, şi s-a ascuns la prieteni. Aproape un an a locuit separat de agresor. În tot acest timp, acesta îi scria că doreşte să îşi vadă copilul şi o ruga să îl ierte. Alina a acceptat să îi mai dea o şansă.

„Când am rămas însărcinată cu al doilea copil, m-am gândit că, totuşi, poate acum vom fi mai uniţi. Mai ales că îmi găsisem şi un loc de munca şi nu se punea problema banilor”.

Nu a fost să fie. Scandalurile au revenit. În luna a şaptea de sarcină când nu mai puteam suporta situaţia şi îmi era frică şi pentru sănătatea copilului, am decis să plec cu totul.
 
„Multe din victime nu cunosc unde să se adreseze şi nu ştiu care este soluţia cea mai bună şi decid să îi ierte. Este bine că există centre de reabilitare. Aici ni se acordă asistenţă psihologică. Este important să nu ne fie frică şi să ieşim din acest cerc vicios la timp. Dacă nu o vom face cel mai mult vor avea de suferit copiii. Oamenii legii ar trebui să ia măsuri mai dure din start”, mai spune Alina.
 
Deşi legislaţia a fost îmbunătăţită, mai trebuie lucrat la implementare, spun specialiştii.
 
Anual, aproximativ 30 de persoane mor din cauza violenţei în familie.
 
Violenţa în familie se ascunde şi în spatele prejudecăţilor. Una din ele ar fi că femeia este cea care provoacă.
 
Anual, linia fierbinte a Centrului Internaţional ,,La Strada'' recepţionează 2500 de apeluri. Tot mai multe femei decid să sune pentru că aici sunt ascultate şi nu judecate.