SOCIAL

Potrivit statisticilor, fiecare al optulea student aflat la cursuri în Republica Moldova este din străinătate

Exportul de servicii educaţionale este un domeniu promiţător, care aduce anual în Republica Moldova venituri de aproape 100 de milioane de dolari. Experţii în economie susţin că domeniul educaţiei pentru străini este neglijat de către autorităţi desi are un mare potential. Datele arată că fiecare al optulea student aflat la cursuri în Republica Moldova este din străinătate.

Najab este din India şi a venit în Republica Moldova în 2017 pentru a studia Medicină. Până să ajungă aici, nu ştia mai nimic despre Republica Moldova. Acum s-a obişnuit până şi cu iernile geroase şi are parte de o experienţă culturală inedită. Studiile de calitate, la costuri rezonabile, dar şi întreţinearea nu foarte scumpă, îl fac să nu regrete decizia luată.

NAJAB HUSSAIN, student din India: „Profesorii interacţionează cu noi, pacienţii sunt foarte drăguţi cu noi. În multe ţări nu este aşa ceva. Pacienţii când îi văd pe studenţi că vin, se prefac că dorm.”

Arina Pogostin este din Israel şi continuă tradiţia familiei sale de a studia la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţeanu" din Chişinău.

ARINA POGOSTIN, studentă: „Bunica, bunicul şi mama mea au studiat la această universitate. Profesorii noştri ştiu foarte multe, ne predau cele mai recente informaţii.”

Numai la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Chişinău studiază peste 1800 de studenţi din străinătate. Cei mai mulţi dintre ei sunt din Israel, India sau Statele Unite.

EDWARD ALLAN, student SUA: „Aveţi profesori calificaţi. Putem învăţa tot ce avem nevoie pentru a fi profesionişti în stomatologie. Noi reuşim să susţinem cu brio examenele de echivalare în California.”

Motivele pentru care tinerii din străinătate aleg universităţile din Republica Moldova sunt multiple.

IGOR CEMORTAN, şef Departament, Universitatea de Medicină şi Farmacie: „ Este vorba de calitatea studiilor. În afară de aceasta, studenţii cu uşurinţă pot susţine examenul de echivalare cu ţara lor de origine. În majoritatea cazurilor sunt necesare astfel de examene. La asta se mai adaugă şi accesul la pacienţi. Medicina fără acces la pacienţi, nu poate fi realizată.”

MIRCEA BEŢIU,, decan, Facultatea de Medicină nr.2: Facultatea de Medicină: „Moldova este o ţară cosmopolită. Un student strain nu simte o atitudine ostilă, pentru că asta e cel mai important.”

Potrivit statisticilor, acum un deceniu, în Republica Moldova îşi făceau studiile 1200 de studenţi străini. Acum, numărul acestora este de 4600. Este o cifră încurajatoare, mai ales că numărul studenţilor locali scade de la an la an din cauza sporului natural negativ, dar şi a migraţiei masive.

8% dintre studenţi sunt din străinătate iar potrivit experţilor economici, volumul exportului de servicii educaţionale a crescut de 3 ori în ultimii zece ani. Anual, Republica Moldova câştigă în jur de 100 de milioane de dolari. Pentru comparaţie, din exportul de vinuri, se obtin venituri de 140 de milioane de dolari.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: „Niciodată în Republica Moldova, eu pot să spun cu toată certitudinea, atragerea studenţilor străini nu a fost o prioritate. Noi niciodată nu ne-am gândit că serviciul de instruire este un mijloc de a aduce valută în ţară.”

Exportul de servicii educaţionale presupune schimbări de esenţă pe toate dimensiunile învăţământului universitar.

ANATOL GREMALSCHI, expert în educaţie: „Dacă profesorii noştri vor preda câte un curs şi în universităţile străine, reputaţia Republicii Moldova va creşte. Doi- mobilitatea studenţilor. Universităţile trebuie să încheie acorduri de colaborare cu cele din străinătate, să facă schimb de studenţi.”

În Republica Moldova, numărul de studenţi a scăzut de la 128 de mii în anii 2007-2008, la 57 de mii în 2019-2020. Acum este înregistrată o uşoară înviorare datorită studenţilor care au apelat la studii cu frecvenţă redusă.